Eurovia získala v Litvě železniční zakázku za 743 milionů korun

Litevská železnice, ilustrační foto

Litevská železnice, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 3.0: Vesahjr via Wikimedia Commons

Stavební skupina Eurovia získala v Litvě železniční zakázku za 27,5 milionu eur (cca 743 milionů korun). Jde o stavbu druhé koleje na obchvatu kolem hlavního města Vilnius v úseku Paneriai - Pušynas. Zakázku skupina podepsala s Litevskou železnicí, stavba by měla trvat přibližně 2,5 roku.

Součástí stavby je rekonstrukce 13 km dlouhé části železnice a stavba dvoukilometrového úseku nových kolejí. Součástí akce je mimo jiné demontáž mostu. Zabezpečovací a sdělovací zařízení bude nahrazeno novým, stavba zahrnuje také přeložky inženýrských sítí a nový odvodňovací systém.

Pro Eurovii to není první zakázka pro Litevské železnice. Například v roce 2010 získala zakázku na rekonstrukci tratě Kaunas - Gaižiunai, kterou dokončila v roce 2013. Loni dokončila rekonstrukci trati v úseku Kazlu Rúda - Mauručiai. Stavba byla součástí projektu Rail Baltica, který má za cíl propojit pobaltské země s Polskem a Finskem.

Stavební společnost Eurovia, která působí na území Česka a Slovenska, loni vykázala zisk před zdaněním 897 milionů korun, meziročně o 63 procent více. Tržby firmy se zvýšily o 20 procent na 18,5 miliardy korun. Z tuzemských stavebních firem měl větší obrat pouze Metrostav, a to 19,2 miliardy korun.