Firmy se kvůli úsporám houfně zbavují přebytečných kanceláří

Kanceláře

Kanceláře Zdroj: CBRE

BNP Paribas Real Estate
Kanceláře
3
Fotogalerie

Na pražský trh se valí velké množství kanceláří, které firmy kvůli aktuální situaci nepotřebují, ale zároveň se nemohou rychle vyvázat z nájemního vztahu s majitelem budovy. Společnosti se proto snaží tyto kancelářské plochy takzvaně podpronajmout dalším firmám. Množství těchto kanceláří je natolik velké, že podle některých realitních agentů mohou konkurovat novým developerským projektům.

„Aktuálně vidíme na trhu již 50 tisíc metrů čtverečních k podnájmu a do konce roku očekáváme až dvojnásobek. Firmy se tím snaží udat přebytečné kapacity na trh,“ uvedl řídící partner konzultantské společnosti Prochazka & Partners Radek Procházka.

„Na jedné straně hodně z nich zachovala větší míru home office. Na straně druhé jsou pak firmy, které aktuálně propouštějí deset až dvacet procent zaměstnanců,“ dodal. Podle něj je možné, že se zopakuje situace z minulé krize, kdy množství podnájmů donutí developery omezit novou výstavbu.

Vývoj potvrzují i další specialisté na komerční reality. „Na kancelářském trhu se významně prosazuje trend podpronájmů. V současnosti je tak k dispozici téměř 45 tisíc metrů čtverečních a nabídka každým dnem roste,“ říká Kateřina Havlová z kancelářského oddělení poradenské firmy CBRE. „Jednoznačně se přitom jedná o vedlejší efekt pandemie koronaviru, který úzce souvisí s větším využíváním práce na dálku,“ míní.

Konzultanti z BNP Paribas Real Estate evidují za poslední čtvrtletí na pražském trhu už dokonce 70 tisíc metrů čtverečních kanceláří k podnájmu. „Momentálně dominují kancelářskému trhu. Jedná se vesměs o moderní kompletně vybavené prostory, ihned k nastěhování, které nabízejí flexibilní nájemní podmínky včetně možnosti krátkodobého pronájmu,“ uvedla vedoucí kancelářského týmu v BNP Paribas Real Estate Lena Popova.

Řada firem ještě v červnu zvažovala podnájem 15 až 20 procent svých prostor. „Aktuální čísla ale hovoří až o zdvojnásobení tohoto poměru. Opět se dostáváme do části cyklu vývoje trhu, kdy mají všechny trumfy v rukou nájemci,“ dodala Popova z BNP Paribas Real Estate. 

Několik let to na kancelářském trhu v Praze bylo naopak a všechny trumfy měli v rukou majitelé. Volných kanceláří bylo málo, takže vlastníci administrativních center mohli pomalu zvyšovat nájemné a odbourávat pobídky firmám typu nájemních prázdnin nebo příspěvků na úpravu interiérů. 

Jenže to se nyní mění. Ve druhém čtvrtletí celková poptávka po moderních kancelářích v metropoli byla 79 tisíc metrů čtverečních. To byl meziročně pokles o 21 procent, vyplývá ze statistik sdružení poradenských firem Prague Research Forum. Navíc 43 procent z celkové poptávky tvořily obnovené smlouvy stávajících nájemců. Podíl neobsazených kanceláří na celkové výměře vzrostl na 6,1 procenta.