Fond ČS koupil za miliardu kancelářskou budovu Qubix

Kancelářská budova Qubix

Kancelářská budova Qubix Zdroj: Reico

Uplynul přesně rok od momentu, kdy ČS nemovitostní fond koupil kancelářské centrum Trianon v Praze 4. Nyní fond spravovaný společností Reico ohlásil další přírůstek v hodnotě téměř miliardy korun. Novým akvizičním cílem se stala administrativní budova Qubix, kterou fond získal od rakouské skupiny S + B.

„Charakter transakce odpovídá investiční strategii fondu, to je investovat převážně do prémiových kancelářských nemovitostí s dlouhodobě udržitelnou hodnotou,“ uvedl předseda představenstva Reika Martin Skalický.

Počáteční roční výnos, s nímž fond České spořitelny nemovitost kupoval, činí 6,75 procenta. To je o něco více, než činí nejnižší výnosy na pražském kancelářském trhu. Podle Skalického je to známka toho, že se fondu podařilo vyjednat s Rakušany dobrou cenu. Jednání trvalo přibližně půl roku.

Akvizice rozšířila portfolio fondu na celkem devět nemovitostí. Jeho cennou položkou je kromě Qubixu a Trianonu také budova Melantrich na Václavském náměstí. Tržní hodnota portfolia fondu aktuálním nákupem překročila pět miliard korun.

Melantrich získá nový háv
Kromě akvizic nových nemovitostí investuje ČS nemovitostní fond peníze také do oživení starších budov. Moderní interiéry získalo například kancelářské centrum Táborská v Praze 4. Renovace čeká také známý Melantrich. Budova, z jejíhož balkonu řečnil v listopadu 1989 Václav Havel, dostane mimo jiné novou fasádu. K lepšímu se změní také některé technologické prvky v obchodních prostorech, které si dlouhodobě pronajímá řetězec Marks & Spencer. Fond zvažuje i rekonstrukci českobudějovického obchodního centra Čtyři Dvory.

Qubix, který se nachází poblíž Kongresového centra u Vyšehradu, je v metropoli jedním z prvních příkladů úspěšné přeměny starých kanceláří na moderní administrativní centrum. Budova architekta Jana Štípka byla postavena už v roce 1979.

O třicet let později se do její přestavby pustila rakouská společnost S + B Gruppe, která si na pomoc zavolala předního vídeňského architekta Ernsta Hoffmanna. Z původní stavby zůstaly v podstatě jen nosné konstrukce. Rekonstrukce dokončená v roce 2012 byla natolik zdařilá, že získala nejvyšší mezinárodní Zdařilá rekonstrukce.

Budova Qubix pochází z roku 1979. Nedávná rekonstrukce získala nejvyšší mezinárodní ekologický certifikát Leed Platinum ekologický certifikát Leed Platinum. Budova nyní nabízí k pronájmu zhruba 13 900 metrů čtverečních kancelářských ploch, z nichž jsou téměř všechny pronajaté. Mezi největší nájemníky patří například společnosti ABB, BigBoard nebo Adecco.

Šéf spořitelního fondu: Realitní byznys nelze uspěchat