Geosan postaví u Poděbrad desítky domů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Skoro dvacet hektarů nyní neobdělávaných polí u středočeských Poděbrad se má přeměnit na soubor rodinných domů, řadovek i komerčních objektů. Projekt tam připravuje skupina Geosan stavebního podnikatele Luďka Kostky. Geosan dosud stavěl nové bydlení hlavně v Praze.

„Navržený záměr odpovídá na poptávku po rezidenčním bydlení v širším okolí Poděbrad,“ uvedl investor v materiálu, který předložil k posouzení vlivů stavby na životní prostředí.

Geosan sází na oblibu Poděbrad coby lázeňského města, které se zároveň nachází poblíž dálnice D11 a rychlíkové tratě. Mezi byznysmeny jsou Poděbrady populární také díky golfovému hřišti. Výstavbu poblíž obce Choťánky chce Geosan rozdělit do tří etap.

Firma předpokládá, že začne stavět příští rok. Dokončení výstavby plánuje na rok 2025. „Přesná etapizace bude záviset na zájmu zákazníků,“ dodal stavebník. Po dokončení všech etap má na parcelách mimo jiné stát 141 rodinných domů, 55 bytů v bytových domech a 23 řadových domů. O výši investice zatím společnost spekulovat nechtěla.

O dceřiné firmě Geosan Development se mimo jiné často mluvilo kvůli údajnému protežování ze strany bývalého starosty Prahy 5 Milana Jančíka. Toho se šéfem Geosanu Kostkou spojovalo kromě účasti v lokální politice také členství v ODS.

Geosan je společnost s kořeny na Kolínsku, z níž se ale stal velký hráč s tržbami v řádu jednotek miliard korun. Kromě podnikatelských úspěchů se však historií firmy táhnou také různé kontroverze včetně korupčních kauz. Kostka se dokonce ocitnul spolu s dalšími stavaři na soudní lavici, soud však nakonec loni obviněné osvobodil.

Developerské firmy přišly v minulosti s řadou velkolepých projektů na nová městečka poblíž větších měst. Často však chuť stavět narazila na tržní realitu a realizace záměrů se stále odsouvá do budoucnosti.

Dosud nedokončený je například projekt Nový Jenštejn v Praze u Černého Mostu společnosti Credit Finance Group. Izraelská skupina BCD zase stále posouvá termín zahájení výstavby svých velkých projektů v Aši a Řitce u Prahy.