Geosan postaví ve Zbuzanech u Prahy deset domů s 268 byty

Projekt Geosanu ve Zbuzanech u Prahy

Projekt Geosanu ve Zbuzanech u Prahy Zdroj: Geosan Development

Jen krátce poté, co stavební velkopodnikatel Luděk Kostka překopal svou skupinu Geosan, pustila se s ní spřízněná firma Geosan Development do výstavby velkého bytového projektu. Ve Zbuzanech u jihozápadního okraje Prahy postaví v deseti domech celkem 268 bytů. „Celkové předpokládané náklady projektu jsou 700 milionů korun. Projekt je financován ve spolupráci s UniCredit Bank,“ uvedla Lada Kuncová, vedoucí marketingu Geosanu Development.

Představitelé developera připouští, že vzhledem k lokalitě je to poměrně velká porce nové výstavby. „Projekt je však citlivě koncipovaný do nízkých třípatrových budov, aby harmonicky zapadl do stávající zástavby obce Zbuzany,“ dodala Kuncová z Geosanu.

Výstavba projektu bude rozdělená do tří etap. Termín dokončení celého projektu firma zatím nezveřejnila. Se startem prodeje druhé etapy však počítá přibližně na jaře 2017. Stavební práce na první fázi mají začít nejpozději letos v létě.

Ke Geosanu patří kolínský podnikatel Luděk Kostka. Vybudoval stavební a realitní impérium s tržbami v řádu jednotek miliard. Současně se ve Velimi u Kolína angažoval v místní politice. Nejdříve v dresu ODS, v posledních komunálních volbách už jako bezpartijní, avšak na kandidátce sociálních demokratů. Kromě byznysu je aktuálně i místostarostou Velimi.

Nelichotivé souvislosti

Kostkovo jméno se rovněž objevovalo v různých nelichotivých souvislostech. Naposledy loni při podezření, že přes Geosan před lety putovaly peníze podivně vyvedené ze stavebního obra Skanska. V jiném případu z roku 2007 skončil Kostka dokonce na lavici obžalovaných. Šití veřejných zakázek na míru Geosanu ale nakonec soud neprokázal a Kostku osvobodil.

Holding Geosan prošel loni reorganizací. Pod Kostku spadá samotná stavební Geosan Group, kterou ovládá přes společnost Geosan Investiční. Geosan Development je naopak prostřednictvím firmy Geosan Holding zaparkovaný na Kypru. Dotaz, zda je Kostka i vlastníkem nemovitostní firmy, nechala společnost bez odpovědi.