Historické pekárny se mění na Vysočanský mlýn. Metrostav staví byty za miliardy

Areál bývalých pekáren Odkolek ve Vysočanech

Areál bývalých pekáren Odkolek ve Vysočanech Zdroj: E15 Dominik Kučera

Areál bývalých pekáren Odkolek ve Vysočanech
Areál bývalých pekáren Odkolek ve Vysočanech
Areál bývalých pekáren Odkolek ve Vysočanech
První etapa projektu Vysočanský mlýn s byty k dlouhodobému pronájmu
V první etapě Vysočanského mlýna staví Metrostav 220 bytů
6
Fotogalerie

Tak dlouho čekaly bývalé pekárny Odkolek v Praze 9 na svoji proměnu, až se původní projekt od základů změnil. Společnost Metrostav Development zde nyní staví areál s celkem 660 byty za 3,5 miliardy korun. Území o rozloze 4,3 hektaru u vysočanského nádraží odkoupil developer v roce 2017 od italské skupiny FIM, která rekonstruovala domy na Starém Městě. FIM plánovala ještě před finanční krizí kolem roku 2008 postavit namísto pekáren nejen byty, ale i kanceláře, maloobchodní prostory a hotel.

Aktuálně Metrostav začíná stavět první etapu projektu Vysočanský mlýn v západní části území. Čtyři budovy navržené studiem City Work Architects koupila pro svůj rezidenční fond skupina Mint Investments ještě v projekční fázi. Investor spolu s developerem tak už předem přizpůsobili podobu této etapy potřebám dlouhodobého nájemního bydlení. Plánované větší byty přeměnili na dispozice 1+kk a 2+kk a investor je po kolaudaci v roce 2023 bude nabízet nájemcům kompletně zařízené.

„V příštím roce chceme dát na trh jednu z etap určených k prodeji do soukromého vlastnictví a zároveň zahájit její výstavbu,“ nastiňuje generální ředitel Metrostav Developmentu Ondřej Buršík pokračování projektu. Nájemní i vlastnické bydlení v celkem 12 budovách doplní obchody a služby. Areál bude zahrnovat dvě náměstí, pěší bulvár a dva parky. Autorkou zelené části Vysočanského mlýna je krajinářská architektka Štěpánka Šmídová.

Přestože většina někdejších průmyslových objektů z počátku 20. století, které byly od roku 1995 nevyužíváné a chátraly, už podlehla demolici, v jižní části zůstává původní památkově chráněná administrativní budova a také fasáda parního mlýna s továrním komínem.

Dostavbu historického objektu svěřil developer česko-britskému ateliéru Bogle Architects, který zvítězil v architektonické soutěži. Stejní architekti stojí také za návrhem rekonstrukce správní budovy. Za fasádou bývalého parního mlýna vznikne prémiové bydlení, které bude těžit z industriálního charakteru budovy. Bogle Architects zde navrhli loftové byty, na střeše se počítá s wellness a s terasou s bazénem a saunou.

Na území pekáren Odkolek navazuje menší brownfield bývalého Freyova cukrovaru, který Metrostav Development také vlastní. Podle Buršíka tam počítá rovněž s rezidenční výstavbou. Developer plánuje zhruba 240 bytů v sedmi domech.