Holding GKR koupil část české Skansky

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Majitel severočeského stavebně-strojírenského holdingu GKR Antonín Kühn se nyní soustředí na to, aby v dresu ČSSD obhájil ve volbách místo zastupitele v Brozanech nad Ohří. Současně ale dál pokračuje v rozšiřování svého byznysu. Od stavební skupiny Skanska nově koupil závod Speciální zakládání. Deníku E15 to potvrdila mluvčí Skansky Lucie Laňková. Cenu transakce žádná ze stran nekomentovala.

Vedle speciálního zakládání se Skanska zbavuje také výroby betonových prefabrikátů. „V případě Prefy prodejní proces stále probíhá,“ uvedla mluvčí. Již dříve sdělila, že další rozvoj obou výrob není prioritou Skansky.

Jak před časem detailně popsal týdeník Euro, Kühnův byznys je rozkročený poměrně široce. Podnikatelovy aktivity sahají až do afrického Beninu, kde se chce GKR podílet na výstavbě železnic. Z africké země se Kühnovi, který je také fotbalovým mecenášem, podařilo do domovských Brozan naopak dovézt několik fotbalistů. Kromě toho podniká ve zdravotnictví a realitách, v Roudnici nad Labem vyrábí ocelové konstrukce.

Jeho jméno se objevilo mimo jiné v souvislosti s dotačními machinacemi v operačním programu Severozápad. Bývalý ředitel programu Petr Kušnierz se podle Severočeského deníku snažil přihrát lukrativní stavební zakázku právě holdingu GKR. V jiné kauze zase Kühna zachytily policejní odposlechy, když chtěl po někdejším soudci litoměřického okresního soudu Josefu Knotkovi pomoc pro spřátelené podnikatele.