Holešovické nákupní centrum Lordshipu bude nižší, s parkovištěm pro místní

Palác Stromovka

Palác Stromovka Zdroj: CTK

Radnice Prahy 7 se domluvila s firmou Lordship na podobě nákupního centra Holešovický trojúhelník na pozemku mezi ulicemi Veletržní, Strojnická a U Studánky. Potvrdili to starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice) a šéf investora projektu, firmy Lordship, Václav Matoušek. Budova bude oproti původnímu návrhu nižší, změní se fasáda a bude dodržovat takzvané uliční čáry. V podzemí budou parkovací místa vyčleněna pro obyvatele Prahy 7. Budova by mohla být hotova v roce 2018.

„To, co jsme vytýkali původnímu projektu, tak tento splňuje. Nynější projekt je bez pochyby mnohem lepší než ten původní. Jednání trvala rok a půl,“ řekl Čižinský. Proti původnímu projektu pojmenovanému Palác Stromovka se v minulosti postavili místní obyvatelé i současné vedení radnice Prahy 7. Vadila jim například velikost projektu, který podle nich byl předimenzovaný a zhoršil by dopravní situaci v okolí.

Čtěte více:

Budova tak po dohodě radnice s firmou bude o tři patra nižší, což v reálu znamená o deset metrů. „Válec, který vadil památkářům, tam nebude, naopak přibude pasáž a vstupy přímo z ulice. Ten projekt bude mít okna a bude to dům, který dotváří ulici, ne ji ignoruje,“ řekl Čižinský.

„Dům ustupuje směrem na východ a bude respektovat čáru ulice U Studánky. Pasáž pak projí ulice Veletržní a Strojnickou. Výška budovy bude kopírovat okolní zástavbu,“ řekl Matoušek. V noci budou moci v podzemních garážích parkovat obyvatelé Prahy 7, za parkování zaplatí 20 korun za noc. Smlouva na pronájem pozemku, který patří Praze 7, bude na 99 let, v původní smlouvě to bylo 105 let. Výše nájmu za pozemek se měnit nebude a zůstane pět milionů korun ročně.

Umístění projektu společnosti Lordship

Budova by mohla být dokončena zhruba za dva roky. „Potřebujeme udělat několik legislativních kroků. Rádi bychom stavbu začali co nejdříve, ale bude to ještě několik měsíců trvat. Otevření obchodní části bychom rádi naplánovali na rok 2018,“ řekl Matoušek.