Boj o Palác Stromovka: Praha 7 chce od Lordshipu předem nájemné 50 milionů

Palác Stromovka

Palác Stromovka Zdroj: CTK

Napjatá situace kolem obchodního a kancelářského projektu Palác Stromovka v Praze v Holešovicích za Parkhotelem se ještě vyostřila. Rada městské části teď na anglického developera Lordship vyrukovala s požadavkem, aby zaplatil 50 milionů korun. Vzhledem k nevraživosti mezi radnicí a investorem přitom vůbec není jisté, že se nakonec začne stavět.

„Předplacení nájemného dle nájemní smlouvy schválila Rada městské části Praha 7. O aktuálním postupu stejně jako o dalších otázkách intenzivně jednáme s investorem a chceme docílit dohody,“ sdělil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Investora rozhodnutí rady zaskočilo. „Naše snahy nalézt řešení v diskuzích o Paláci Stromovka se v zásadě nikdy nezaobíraly otázkou předplacení nájmu. Fakt, že se Rada městské části rozhodla na návrh starosty Čižinského přijmout výzvu k předplacení nájmu, nám bylo oznámeno datovou schránkou. Trochu nás tento přístup šokoval,“ řekl deníku E15 ředitel tuzemské části Lordshipu Václav Matoušek.

Nárok na nájem za stavební parcely mezi ulicemi Veletržní a Strojnická ve výši padesáti milionů dopředu opírá radnice o smlouvu z roku 2002. Podle ní ve chvíli, kdy se městská část rozhodne zřídit nové sídlo jinde než v Paláci Stromovka, může chtít nájem dopředu. Radnice se nedávno rozhodla pro koupi starší kancelářské budovy v ulici U Průhonu a její přestavbu.

Aktuálně se mezi radnicí a Lordshipem o budoucnosti a podobě projektu intenzivně jedná. Z Velké Británie kvůli tomu přijel i vlastník firmy Jonathan Jackson. „V zásadě platí, že se buď dohodneme, nebo nedohodneme. V případě druhé varianty ovšem logicky nebude projekt, tudíž ani schopnost a důvod předplácet nájem. Zbude pouze stavební jáma a to nechce snad nikdo,“ dodal Matoušek.

Dohoda o podobě projektu, který již přitom od magistrátu získal stavební povolení, je klíčová i proto, aby Lordship získal úvěry od bank.