Hypotéka nebo úvěr místo nájmu se vyplatí jen v Praze

Nová výstavba ve starých Letňanech

Nová výstavba ve starých Letňanech Zdroj: Arsen Lazarevič/E15

Investor
V aktuální nabídce brněnských developerů je například stometrový 3+kk v Grohově ulici na Veveří, v centru města, na Veveří. K mání je za 8,23 milionu korun.
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
Nová výstavba ve starých Letňanech
8
Fotogalerie

Praha byla ke konci loňského roku jediným regionem ČR, kde je průměrné nájemné vyšší, než splátka úvěru na průměrně veliký byt. 

Praha byla ke konci loňského roku jediným regionem ČR, kde je průměrné nájemné vyšší, než splátka úvěru na průměrně veliký byt. Naopak platit nájemné je zhruba o třetinu výhodnější v Moravskoslezském, Olomouckém, Karlovarském a Pardubickém kraji. Vyplývá to z indexu bydlení stavební spořitelny Modrá pyramida. 

Tzv. Index bydlení MP je počítán na základě údajů o průměrné výši nájmů poskytovaných Asociací realitních kanceláří a průměrné splátky úvěru na bydlení od Modré pyramidy - Hypoúvěru.

Index zohledňuje i průměrné rozlohy bytů podle údajů Českého statistického úřadu. Index udává, kolik procent z průměrné splátky úvěru dosahuje splátka nájmu. Aktuální výsledky vycházejí z dat ke konci loňského roku.

Budou hypoteční sazby růst? Podívejte se: 

Video placeholde
Analytik Roklen24 Lukáš Kovanda hovoří o snižování úrokových sazeb u hypoték. • Arsen Lazarevič/E15

Nejvíce se tak průměrné nájmy blíží průměrné splátce na bydlení v Praze, Jihomoravském a Plzeňském kraji. V Praze je index 101 procent, v Plzeňském 95 procent a v Jihomoravském 93 procent. Naopak nejníže, 63 procent, je v Moravskoslezském kraji. Pod 70 procenty splátky úvěru jsou ještě nájmy v Olomouckém, Pardubickém a Karlovarském kraji.

Asociace realitních kanceláří přitom v rámci indexu zaznamenala ve srovnání s koncem třetího čtvrtletí nárůst průměrné výše nájmu za jeden metr čtvereční ve všech regionech ČR kromě Středočeského kraje.