Hypotéky netřeba. Čtyři z pěti pražských bytů se prodají za hotové, nakupují jen bohatí

S byty se letos obchoduje prakticky bez hypoték.

S byty se letos obchoduje prakticky bez hypoték. Zdroj: E15 (Midjourney)

Český trh s byty a rodinnými domky se letos odehrává v rozhodující a léta neviděné míře prakticky bez hypoték. Nejvýraznější je trend v Praze, kde kupci v předjaří pořizovali byty ze svého téměř v 82 procentech případů. Ještě před rokem byla situace téměř přesně opačná, když bezmála dvě třetiny bytů nakupovali lidé na hypotéku. Důvodem je podstatně horší dostupnost hypoték i celkový útlum realitního trhu. Jak ale uvádějí statistiky České národní banky a katastrálního úřadu, hypotéky se už zase pomalu vracejí ke slovu.

„Úroveň měnověpolitických úrokových sazeb působila v zamýšleném směru a na hypotečním trhu výrazně ztlumila silnou aktivitu z předchozích let, což vedlo i ke snižování tlaku na ceny nemovitostí. V souladu s vývojem úvěrové aktivity poklesl odhadovaný podíl převodů bytů a domů financovaných hypotečním úvěrem,“ uvádí červnová zpráva o finanční stabilitě centrální banky.

Obdobný trend panuje v celém Česku, kde se rezidenční nemovitosti obchodují pouze s využitím vlastních úspor v bezmála 77 procentech případů, tedy zhruba třikrát častěji než před rokem. 

„Poměr zastoupení klientů s hotovostí je vysoký. Nicméně ve druhém čtvrtletí se poměr hypoték začíná zvyšovat a poroste i ve druhém pololetí,“ uvádí hypoteční expert společnosti Broker Trust Libor Vojta Ostatek. Hlavním důvodem jsou setrvale drahé hypotéky, jejichž sazby podle Swiss Life Hypoindexu stagnují kolem 6,3 procenta ročně.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!