Impact-Corti chystá kanceláře na pražském Andělu

Frekventovaná lokalita. Na křížení s Plzeňskou ulicí panuje nejen čilý dopravní ruch, ale v okolních administrativních budovách se usídlila
řada firem, například stavební gigant Hochtief (část objektu vpravo). Připravované centrum Green Point je oblá stavba uprostřed vizualizace

Frekventovaná lokalita. Na křížení s Plzeňskou ulicí panuje nejen čilý dopravní ruch, ale v okolních administrativních budovách se usídlila řada firem, například stavební gigant Hochtief (část objektu vpravo). Připravované centrum Green Point je oblá stavba uprostřed vizualizace Zdroj: Vizaulizace Impact-Corti

Na pražském Andělu přibude další kancelářské sídlo. Realitní firma Impact-Corti chce letos na podzim zahájit výstavbu centra Green Point. Na křížení ulic Plzeňské a Mozartovy má vyrůst osmipodlažní budova s téměř sedmi tisíci čtverečnými metry kanceláří. „Investice dosáhne přibližně 400 milionů korun,“ řekl deníku E15 šéf představenstva Impact-Corti Jürg Zwahlen.

Developer chystá projekt spolu s americkým investorem Hampshire Investments & Development, s nímž už spolupracoval například na designovém hotelu Mosaic House, bytovém domě V Horách a dalších rezidenčních projektech.

Green Point má být další certifikovanou zelenou stavbou v metropoli. Návrh ateliéru AHK architekti zahrnuje například atrium do výše budovy s denním světlem a střešní zelenou terasu. Stavební povolení by měl podle Zwahlena projekt získat v květnu. „Vzhledem k tomu, že budova není moc velká, věřím, že se nám podaří během šesti měsíců najít nájemce alespoň na tři tisíce čtverečních metrů. Zahájení výstavby na podzim tak vidím jako reálné,“ uvedl Zwahlen. Stavba by tak měla být hotová do léta 2014.

Anděl patří k nejatraktivnějším kancelářským lokalitám v Praze. Ke konci loňského roku bylo v Praze 5 prázdných jen necelých sedm procent kanceláří ve srovnání s pražským průměrem 12 procent. Přestože poradenské firmy hlásily za loňský rok rekordní objem pronájmů, kancelářský trh zůstává vlivem krize výrazně utlumený. Řadu transkací představuje přejednání starších nájemních smluv. I v případě, že se firmy stěhují do nových prostor, zůstávají původní sídla často prázdná. To se týká třeba budovy Beta michelského BB Centra, odkud nedávno odešla firma Puma a další nájemci.

Podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum bylo v Praze ke konci loňska 2,8 milionu metrů čtverečních kanceláří, z nichž zhruba 336 tisíc bylo volných. Letos se očekává dokončení na 110 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří na Pankráci, v Karlíně či v Holešovicích.