J&T v realitách zvolna opouští velké projekty

Přestavba činžovního domu v Praze u Kampy na luxusní byty, kterou realizovala   J&T Real Estate CZ

Přestavba činžovního domu v Praze u Kampy na luxusní byty, kterou realizovala J&T Real Estate CZ Zdroj: ctk

Investiční skupina J&T se rozhodla „překopat“ svůj miliardový realitní byznys v Česku. Prodává část důležitých aktiv a chce se nyní soustředit hlavně na menší, ale finančně bezpečné projekty. Hodnota mezinárodního nemovitostního portfolia J&T Real Estate se podle posledních dostupných informací pohybuje kolem 671 milionů eur, tedy asi 17 miliard korun.

Velkou část lukrativních nemovitostí má firma na Slovensku, společnost však také vlastní například luxusní hotel v Moskvě.
Skupina tvrdí, že chuť nakupovat nové projekty nadále má. Faktem však je, že se J&T na českém trhu v posledních dvou letech soustředila hlavně na menší projekty typu luxusních bytů na Kampě nebo kancelářské budovy S9 na Florenci. Výrazně aktivnější než skupina J&T v čele s Jozefem Tkáčem je nyní na tuzemském realitním poli konkurenční Penta. V centru metropole začala stavět obří administrativní budovu Florentinum a podařilo se jí získat i další projekty.
„Důvody pro restrukturalizaci našeho realitního byznysu jsou čistě ekonomické. Některé nemovitosti a projekty jsme nakupovali v době, kdy dávaly ekonomicky smysl, což už teď neplatí,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel J&T Real Estate Martin Kodeš.

Firma například vzdala projekt na výstavbu mrakodrapů v Praze v Holešovicích. Nebrání se také prodeji bývalého sídla Investiční a poštovní banky a někdejšího cukrovarnického paláce na Senovážném náměstí. J&T ho chtěla původně přestavět na luxusní hotel. „Vyšší potenciál vidíme v kancelářských a bytových projektech, proto pro nás objekt na Senovážném náměstí ztrácí hodnotu a jsme ochotni diskutovat o jeho prodeji, avšak určitě ne za jakoukoli cenu,“ dodal Kodeš.

Co se týče výstavby víceúčelového centra Rustonka na Invalidovně, J&T stále vyčkává, až se situace na trhu zlepší. V případě tohoto projektu však developer rozhodl, že původní plány na vybudování především maloobchodního centra změní a důraz položí hlavně na kancelářské plochy.

Do restrukturalizace nemovitostního portfolia J&T zahrnula rovněž už stojící kancelářský komplex Prosek Point a sídlo J&T Banky v Praze 8. Skupina tyto nemovitosti přesunula do nového realitního fondu, na jehož založení se podílela.
Dalším významným záměrem J&T v České republice je přestavba areálů bývalé Zbrojovky Brno na byty a kanceláře, kterou tam plánuje spolu se skupinou CPI Radovana Vítka. Zahájení tohoto projektu je ale stále v nedohlednu. V tomto případě stavitelé uvádějí, že čekají na nový územní plán Brna, nebo na jeho novou variantu.