Janečkův fond dá do realit další půl miliardy

Praha

Praha Zdroj: CC BY-SA 2.0: Olivier Bruchez via Flickr

Fond RSJ private equity spravující mimo jiné peníze burzovního obchodníka a aktivisty Karla Janečka má na akvizice nových realitních projektů nachystáno na půl miliardy korun. Cílem jsou projekty do sto milionů. V nemovitostech už má celkem přes 2,5 miliardy korun.

Nyní se fond připravuje na expanzi do luxusního bydlení, jemuž se dosud vyhýbal. „Věříme, že dokážeme dělat byty i pro nejnáročnější klientelu,“ řekl projektový manažer Martin Louda. Konkrétně jde o projekt v pražské Křemencově ulici. Na Novém Městě vznikne rekonstrukcí a přístavbou 25 luxusních jednotek. Investice bude v tomto případě asi 300 milionů korun.

Rozšíření byznysu do luxusu je i výrazem aktuálního vývoje v realitách. „Trh se začíná specializovat na levné a dostupné bydlení na straně jedné a na luxusnější bytové projekty na straně druhé,“ uvedl šéf prodejů a akvizic poradenské společnosti CBRE Jan Hospodář.

Janečkův fond RSJ začne stavět na Zanzibaru
Tuzemský fond RSJ private equity brzy zahájí výstavbu pětihvězdičkového hotelového rezortu v africkém Zanzibaru. „Během několika měsíců tam začneme stavět,“ sdělil manažer fondu Martin Louda. Již před dokončením je realitní projekt fondu v Mexiku.
Mezi nejvýraznější počiny developera patří přestavba Pivovaru Děčín na moderní obchodní centrum. Z památkářského hlediska je ostře sledovaným projektem připravovaná výstavba na konci pražské Revoluční ulice. Autorkou projektu nazvaného Novomlýnská brána je architektka Eva Jiřičná.
„V hledáčku máme další projekt v centru Prahy s multifunkčním využitím. Díváme se rovněž na některé projekty mimo Českou republiku,“ popsal Louda akviziční cíle fondu.
RSJ private equity se zaměřuje hlavně na projekty, které se prodávají například pod tlakem bank nebo mají jiný háček, který stlačuje cenu dolů a tím zvyšuje potencionální výnos. Výnosové procento fondu se pohybuje kolem dvaceti procent.