Japonský architektonický unikát Nakagin Capsule Tower půjde patrně k zemi

Nakagin Capsule Tower

Nakagin Capsule Tower Zdroj: shutterstock

Nakagin Capsule Tower
Nakagin Capsule Tower
Nakagin Capsule Tower
Nakagin Capsule Tower
Nakagin Capsule Tower
11
Fotogalerie

Tokijská čtvrť Ginza nejspíš přijde o legendární věžák Nakagin Capsule Tower, vůbec první stavbu svého druhu sestavenou z prefabrikovaných buněk. Vlastník pozemku, na němž věžák stojí, získal podle serveru Japan Forward souhlas dostatečného počtu majitelů jednotlivých „kapslí“ s demolicí domu a jeho náhradou novou stavbou.

Na rozdíl o drtivé většiny nemovitostí Nakagin Capsule Tower stojí na pronajatém pozemku se smlouvou platnou do roku 2032. Developer Nakagin Group se však rozhodl pro novou výstavbu, které bude muset ustoupit i legendární dům. Po letech není ostatně bez závad, problémem jsou zastaralé odpady, netěsnící vodní potrubí i některé stavební díly z azbestu. 

Případ stavby ve stylu metabolismu navržené architektem Kišó Kurokawou, jenž platí za vrcholného představitele japonské architektury sedmdesátých let minulého století, se táhne dlouhé roky. Například ještě nedávno se zdálo, že se pozoruhodná stavba dočká záchrany.

Třináctipatrový komplex dokončený v roce 1972 se skládá ze 140 prefabrikovaných buněk. S vnitřní šířkou, délkou a výškou 2,3 × 3,8 × 2,1 metru a s jedním kruhovým oknem nabízejí jen omezený prostor. Každá je navíc připevněna k jednomu ze dvou betonových jader pouze čtyřmi šrouby.

Každá buňka je navržena pro jednu osobu a zahrnuje veškeré vybavení a domácí spotřebiče. Existuje ovšem i možnost spojení několika buňek dohromady, které mohou sloužit jako ubytování pro celou rodinu. 

Kapsle teď slouží převážně malým kancelářím a také jako přechodné ubytování od pondělí do pátku. Cena za její pronájem činí 70 tisíc jenů, v přepočtu 14 tisíc korun měsíčně.