Kancelářské místo v Praze je sedmkrát levnější než v Londýně

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Vizualizace Hochtief

Náklady na provoz kanceláří v přepočtu na zaměstnance jsou v Praze sedmkrát nižší než v londýnském West Endu, který je z tohoto pohledu nejdražším místem na světě. Jedno pracovní místo tam vyjde na 29 340 dolarů (732 tisíc korun) ročně. Vyplývá to z výpočtů realitní poradenské společnosti DTZ. V Praze firmy za jedno místo zaplatí průměrně 4010 dolarů (100 tisíc korun).

Zatímco v Londýně či na Blízkém východě a Africe kancelářská místa stále zdražují, celosvětově loni náklady na jedno kancelářské místo klesly meziročně o 4,4 procenta. V českém hlavním městě loni propadly dokonce o 21 procent.

„Propady celkových nákladů na pronájem v Praze jsou způsobeny meziročním poklesem nájemného v důsledku zvýšené konkurence na pražském kancelářském trhu. Nájemné je uváděno v eurech, a vliv tak mělo oslabení evropské měny vůči dolaru,“ přiblížila hlavní důvody snížení nákladů vedoucí oddělení Research & Consulting v pražské kanceláři DTZ Lenka Šindelářová.

Převažují „áčkové“ kanceláře
Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze přesáhla na konci roku 2014 tři miliony metrů čtverečních. Budovy třídy A představují 68 procent této celkové plochy, zbytek zaujímají kanceláře třídy B. Neobsazenost pražských kanceláří proti třetímu čtvrtletí vzrostla o 1,2 procentního bodu. Bez nájemce bylo na konci loňského roku 463 300 metrů čtverečních kancelářských ploch. Podle Prague Research Forum se letos plánuje dokončení 183 tisíc metrů kancelářských prostor.

Firmy v Praze podle ní také efektivněji využívají kancelářské prostory, průměrná pronajatá plocha na jedno místo se tak snížila.

Kanceláří v Praze v poslední době výrazně přibývá. Celková plocha moderních kanceláří letos překročila tři miliony metrů čtverečních. Jen loni developeři dokončili 150 tisíc metrů čtverečních nových administrativních ploch, stejné množství je aktuálně ve výstavbě.