Kaufland nesmí dostavět zásobovací centrum

Kaufland

Kaufland Zdroj: Richard Rames

Hned dva soudní verdikty zhatily dostavbu obřího zásobovacího centra Kaufland v Olomouci. Projekt, který má být výkladní skříní obchodního řetězce, nejprve loni v prosinci přišel o stavební povolení na přípojku elektřiny. To po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu zrušil olomoucký krajský úřad. A minulý týden Krajský soud v Ostravě zrušil i územní rozhodnutí.

Po pěti letech sporů se tak dokončení centra ocitlo na začátku stavebního řízení. Nedostavěna je asi polovina centra, jehož celková hodnota se má pohybovat kolem půl miliardy korun.

„Rozsudek o zrušení územního rozhodnutí nám dosud nebyl doručen. Vzhledem k tomu, že zatím neznáme detaily, není možné sdělit, jaké budou naše další kroky,“ reagoval mluvčí řetězce Michael Šperl. Kaufland nyní bude muset zřejmě přehodnotit plány na výstavbu páté a šesté etapy plánovaného objektu, aby některé jeho části nezasahovaly do ochranných pásem okolních pozemků.

Soudy totiž daly za pravdu developerské společnosti Newport Park One, která postup Kauflandu napadla jako nezákonný.„Jsme rádi, že se nám podařilo zastavit jeho bezohlednou expanzi na úkor majitelů okolních pozemků. Díky rozhodnutí soudu máme dostatečnou právní jistotu, abychom začali v příštím roce s naší vlastní výstavbou,“ řekl místopředseda představenstva firmy Radim Wilkonský.

Podstata sporu mezi developerem a Kauflandem spočívá v ochranných zónách pro výstavbu kancelářského komplexu na pozemku sousedícím s areálem zásobovacího centra. Kaufland chce umístit své objekty v těsné blízkosti hranic vlastních pozemků, čímž by právě kvůli ochranným zónám znemožnil záměry Newport Park One. Tato společnost už dříve v souvislosti s okolnostmi kolem získání povolení Kauflandu a údajnou manipulací se stavební dokumentací podala trestní oznámení.

Nákladný projekt Kauflandu se potýká s problémy delší dobu. Už v roce 2008 Nejvyšší správní soud konstatoval, že postup úřadů, které vydaly stavební povolení, byl nesprávný. Vyhověl tak stížnosti jednoho z obyvatel Olomouce, který se jako vlastník nemovitostí v blízkosti budoucího centra obával nadměrného zvýšení dopravy, emisí a hluku.

Další kauza z roku 2011 se týkala půdy zablokované církevními restitucemi, kterou Kaufland koupil od Pozemkového fondu. Převody takových pozemků přitom stát v té době už nepovoloval. „Jde o první takovouto smlouvu uzavřenou se soukromou společností v olomoucké arcidiecézi,“ řekl tehdy deníku E15 mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.