Kdo zaplatí za Blanku? Zastupitelé se nedohodli na vyčíslení prací za miliardu

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Honza Groh via Wikimedia

Pražští zastupitelé na mimořádném jednání neschválili seznam a vyčíslení prací za zhruba 1,34 miliardy korun nutných k dokončení tunelového komplexu Blanka. V tajném hlasování se vyjádřili proti. Na seznam přitom čeká mimojiné i arbitrážní soud, který má rozřešit spor mezi Prahou a společností Metrostav, jež Blanku staví.

„Na zastupitelstvu jsme mohli přijmout jediné možné řešení k dokončení Blanky. ODS, která nese za situaci vinu, toto jediné možné řešení odmítla,“ reagoval primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Zastupitelé za ODS se tajné volby odmítli zúčastnit. Tvrdí, že jednobarevná rada za TOP 09 na zastupitele přenáší zodpovědnost za problémy s Blankou.

Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) uvedl, že materiál předloží znovu na řádném zasedání příští týden.

Seznam prací nutných k dokončení stavby má na začátku dubna dostat na stůl rozhodčí soud. Dokud jej zastupitelé neschválí, nemůže jej podle Nouzy projednat ani soud, který jediný může otevřít cestu k dlouho odkládanému zprovoznění Blanky. „Doufáme, že soud nakonec Metrostavu uloží povinnost stavět, Praze platit,“ řekl náměstek.

Problematická stavba, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci srpna nebo začátku září. Několikrát odkládaný termín zprovoznění Blanky závisí nejen na průběhu arbitráže.

Metrostav, který stavbu přerušil loni v listopadu, už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Další zdržení může přinést i fakt, že Praha zatím nemá dispečink, který má provoz v tunelu řídit. Nouza dnes zopakoval, že v případě dlouhodobého přerušení stavby může vzniknout roční škoda až 1,5 miliardy korun.