Kellner udělal další miliardový nákup v Nizozemsku

kancelář

kancelář Zdroj: profimedia.cz

Nejbohatšímu Čechovi Petrovi Kellnerovi se v Nizozemsku zalíbilo. Jeho PPF v zemi tulipánů už podruhé za sebou udělala velký realitní nákup. Poblíž Amsterodamu tam tuzemská skupina koupila od společnosti Aberdeen Asset Management kancelářskou budovu za 47 milionů eur, tedy asi za 1,2 miliardy korun.

„Potvrzuji informaci, že se skupina PPF Real Estate stala vlastníkem další nemovitosti v Nizozemsku,“ řekl serveru E15.cz mluvčí PPF Radek Stavěl.

Nově získaná budova s nájemní plochou 30 tisíc metrů čtverečních je na deset let pronajatá mediálnímu koncernu Sanoma. Poradcem PPF při transakci byla firma NL Real Estate, zatímco prodejci radila společnost Cushman & Wakefield, uvedl odborný server Propertyeu.info.

První velký obchod s nizozemskými nemovitostmi udělal Kellner už v červenci. Tehdy koupil od francouzské skupiny Axa šest kancelářských budov a jedno obchodní centrum. Zaplatil za ně140 milionů eur, tedy asi 3,5 miliardy korun. O chuti českého miliardáře na realitní byznys svědčí také jeho nemovitostní obchod v Německu. V Berlíně pořídil administrativní centrum přibližně za 1,1 miliardy korun.

Jádro realitního byznysu PPF ovšem není v západní Evropě, ale v Rusku. Skupina tam nedávno začala výstavbu velkého kancelářského komplexu Comcity. Jen do první fáze projektu investuje šest miliard korun. Do roku 2014 chce Kellner na ruském trhu investovat 1,2 miliardy eur, zhruba třicet miliard korun. Podle výroční zprávy za minulý rok vlastní realitní větev PPF aktiva za 953 milionů eur.