Kellner udělal miliardový obchod s Axou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ppf.cz

Žádný Čech dosud v západní Evropě větší transakci s podnikatelskými nemovitostmi neuzavřel. Řeč je o Petrovi Kellnerovi, který od francouzské skupiny Axa koupil v Nizozemsku šest kancelářských budov a jedno obchodní centrum. Zaplatil za ně140 milionů eur, tedy asi 3,5 miliardy korun. "Mohu potvrdit, že obchod byl realizován," řekl E15 mluvčí PPF Radek Stavěl.

Získané realitní portfolio čítá kolem 100 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, z nichž je asi pětina volných. Jde například o budovy v Rotterdamu, Haagu a a Amsterodamu, v němž má mimochodem PPF oficiální sídlo. Nájemní smlouvy v získaných areálech jsou v průměru 6,5 roku dlouhé, uvedl odborný nizozemský portál Propertynl.com.

Počáteční roční výnos z koupených nemovitostí činí asi 12 procent. Výnos u nejlepších administrativních budov v nizozemské metropoli přitom podle poradenské společnosti CBRE činí 5,65 procenta.

Poměr ročního výnosu k celkové investici je podobně jako u dluhopisů také v realitách mimo jiné ukazatelem míry investičního rizika. Tedy čím je takzvaný yield vyšší, tím jsou získaná aktiva rizikovější, ale současně levnější. Informace o transakci v zemi tulipánů přichází jen krátce po zprávě o prvním Kellnerově realitním obchodu v Německu. V Berlíně pořídil administrativní centrum přibližně za 1,1 miliardy korun.

Jádro realitního byznysu PPF ovšem není v západní Evropě, ale v Rusku. Skupina tam nedávno začala výstavbu velkého kancelářského komplexu Comcity. Jen do první fáze projektu investuje šest miliard korun. Do roku 2014 chce Kellner na ruském trhu investovat 1,2 miliardy eur, zhruba třicet miliard korun. Podle výroční zprávy za minulý rok vlastní realitní větev PPF aktiva za 953 milionů eur.

Realitní portfolio Axy je ještě větší. Na konci března měla Axa Real Estate pod správou nemovitosti za 45 miliard eur. Strategický záměrem společnosti je zachování přítomnosti na světových nemovitostních trzích s důrazem na expanzi v USA a Asii.