Komárek s Havrlantem opět spojí síly. Hodlají stavět rezidenční, komerční i průmyslové budovy

Karel Komárek

Karel Komárek Zdroj: KKCG

Mezi českými miliardáři vzniká další úzké spojenectví. Poté co byznysmeni Karel Komárek a Jakub Havrlant loni vytvořili novou mediální a konzultační skupinu Mind2Flo, se dvojice chystá spolu začít i s developmentem. Jejich záměr ještě musí schválit Evropská komise.

Společný developerský byznys KKCG Karla Komárka a Rockaway Jakuba Havrlanta se bude zabývat výstavbou rezidenčního bydlení, kanceláří a také rozvojem průmyslových nemovitostí. Více informací společnosti neuvádějí. Obě společnosti se ke konkrétnějším plánům odmítly pro e15 vyjádřit s tím, že probíhající transakce nekomentují.

Komárek má s výstavbou letité zkušenosti. Jeho developerská firma KKCG Real Estate Group vznikla už v roce 2012 a kromě developmentu se zabývá také správou nemovitostí a to především prostřednictvím majoritního podílu ve společnosti IPM – Industrial Portfolio Management, která vlastní a spravuje průmyslové budovy v regionu střední Evropy.

Přede dvěma lety KKCG Real Estate Group dokončila svůj zatím největší projekt, kancelářské centrum Bořislavka, kde zároveň sídlí i všechny pilíře byznysu KKCG. Už dříve vybudovala padesát prémiových řadových domů v lokalitě Šárka na severozápadním okraji Prahy.

O Havrlantovi se v souvislosti s developmentem zatím jen mluvilo, o konkrétních realizovaných projektech ale nejsou žádné zprávy. V květnu 2021 bývalý spolumajitel Sokolovské uhelné Jaroslav Rokos v rozhovoru pro e15 například uvedl, že jeho skupina s Rockaway vyjednává o možné spolupráci na revitalizaci bývalé uhelné lokality Medard – Libík. Blíže nespecifikovaný projekt by měl vzniknout jako součást rekreačního střediska v blízkosti jezera Medard, největšího umělého jezera v Česku, které vzniklo na místě bývalého povrchového lomu. Žádné nové informace k tomuto projektu ale nejsou známé.

S realitami však Havrlant zkušenosti má a na realitním trhu se pohybuje už delší dobu. V roce 2007 spoluzaložil a dlouho vedl český portál pro přímý prodej a pronájem nemovitostí bez zprostředkovatele Bezrealitky.cz. K tomu vlastní několik staveb, například hotel Panorama ve Špindlerově Mlýně nebo historickou pražskou vilu na Hřebenkách.

Pro Havrlanta, který letos v březnu získal ocenění EY Podnikatel roku 2022, je typické, že dává přednost byznysu s obchodními partnery, než aby podnikal sám. Do letošního května, kdy prodal své podíly ve společnosti Heureka a e-shopu Fast, byli jeho hlavními společníky Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Alespoň částečně si naopak udržel vazby na investiční skupinu PPF, s níž vlastní podíl v e-shopu Vivantis.

Pro společný developerský projekt Komárka a Havrlanta, který nyní posuzuje Evropská komise, vzniknou dvě společnosti, RE TopCo I a TopCo II, v nichž po schválení transakce bude každý z nich držet poloviční podíl. Komise by měla rozhodnout v nejbližších měsících.

Mezi největší developery v Česku patří skupiny Skanska, Finep, Central Group, CPI, Sekyra Group a Trigema. Na prémiovější nemovitosti se soustředí skupina Penta nebo například Crestyl.