Konec realitního fenoménu. Rodinný dům za Prahou se přestal vážit zlatem, kupci obracejí

Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí

Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí Zdroj: Profimedia

Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí
Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí
Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí
4
Fotogalerie

Segment rodinných domů se může stát symbolem střízlivění dosavadního boomu rezidenčních nemovitostí. Jejich nabídka na realitních portálech začala růst a poptávka je přitom právě v této části trhu podstatně zdrženlivější než doposud. Nejvíce je jev patrný ve Středočeském kraji, kde roste počet domů v nabídce ve snaze majitelů ještě chytit živelný zájem o nemovitosti z uplynulých dvou let. Potenciální kupci přitom začali naopak více vzhlížet k nájemnímu bydlení, které jim umožní zůstat v metropoli. 

„Po strachu domácností z inflace a zpřísňování hypoték je aktuální geopolitická situace dalším z důvodů, proč je nyní zájem o nákup nemovitostí nižší a zájemci jsou opatrnější. Sama o sobě za ochlazení trhu nemůže, celou řadu trendů však urychlila,“ říká šéf Bezrealitky Jan Škrabánek.

Toxický koktejl faktorů začal svádět spíše k prodejům než k nákupům a prodejní ceny podle lidí z realitní branže na mnoha místech stagnují s tím, že vyhlídky míří spíše ke slevám.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

„Nabídka rodinných domů ve Středočeském kraji mírně narostla. Jedná se o ty majitele, kteří odkládali rozhodnutí prodat svůj dům a v současné době už prodej nemohou odkládat a chtějí se ještě chytit vlny velké poptávky z loňského roku,“ říká šéf společnosti Fincentrum Reality Jaromír Mašek. S odvoláním na statistiky realitního portálu realitycechy.cz to potvrzuje i šéf společnosti Golem Finance Libor Ostatek. „Počet těchto inzercí mírně roste,“ říká Ostatek. 

Majitelé podle realitních odborníků prakticky nemohou jít s cenami v současnosti vzhůru a nabízejí domy s cenami odpovídajícími závěru loňského roku. „V některých lokalitách mohou začít ceny klesat,“ zdůrazňuje Škrabánek.

Rozhodující pro potvrzení trendu ochlazení realitního trhu budou podle expertů jarní měsíce, během nichž se vytříbí uvažování potenciálních kupců. „S přibývající nabídkou, opatrností zájemců a se ztížením vyřízení hypotéky můžeme očekávat pokles cen těchto nemovitostí ve Středočeském kraji,“ dodává Mašek.

Uvažování kupců se razantně proměnilo už v posledních měsících. „Raději čekají, velmi zvažují, už nekupují hned a ,nesmyslně‘ drahé nemovitosti,“ připomíná Ostatek. Slábne rovněž část dříve silného poptávkového faktoru v podobě lidí ochotných odejít z hlavního města.

„Zejména na pražské domácnosti teď dopadají hůře dostupné hypotéky. Řada z nich tak místo hledání vlastního bydlení, pro které byli ochotni stěhovat se i za hranice hlavního města do Středočeského kraje, volí především nájem. A ten jim umožňuje zůstávat v Praze,“ připomíná Škrabánek. 

Realitní experti připomínají, že kupci začali při vyhlížení nemovitosti zvažovat každý metr navíc a skepse se přelévá na trh s byty, a to i za hranice středních Čech. „Dolů už směřuje obecně segment velkých a někde i středních bytů,“ zdůrazňuje Škrabánek.

Masivně se tak rozevřely nůžky mezi vývojem cen nemovitostí podle nabízené užitné plochy. Zatímco větší metráže bydlení typické pro rodinné domy mají nakročeno k poklesu, kompaktnější formy bydlení si prý podrží někdejší růstový trend. „Běžné menší byty porostou i v následujících měsících,“ soudí Škrabánek.