Koupě, nebo pronájem? Investice do vlastního bydlení se vyplatí, tvrdí průzkum

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Průměrná doba návratnosti investic do vlastního bydlení se v Česku pohybuje kolem 23 let. Při srovnání výhodnosti, zda bydlet „ve vlastním“, nebo v pronájmu, se pak ve třech čtvrtinách případů spíše vyplatí investovat do vlastního bytu. Vyplývá to ze studie Raiffeisen stavební spořitelny. Studie porovnávala délku návratnosti investic do vlastního bytu s dlouhodobým pronájmem napříč regiony Česka.

Ekonomicky nejefektivnější je pořídit si byt v Ústeckém kraji, kde se finance vložené do koupě bytu vrátí už v průměru za 18 let, samozřejmě za předpokladu stabilního příjmu a splácení. Při současných tržních cenách stojí byt v Jirkově v Ústeckém kraji stejně, jako když v něm 11 let nájemník platí nájem. Rychle se vrátí investice také v Teplicích (za 13 let) a v Prachaticích (16 let). Nejdéle se na návratnost vložených financí čeká v Otrokovicích (29 let), o rok méně pak v Mělníku či Domažlicích.

Nejdražší je opět Praha

V Praze jsou ceny bytů „tradičně“ nejvyšší - na některých místech mohou dosáhnout až přes sto tisíc korun za metr čtverečný. I v hlavním městě však existují lokality s rychlejší návratností - levnější byty se například nacházejí v Křižíkově ulici, kde se vložené finance vrátí za 21 až 22 let.

Vyšší částku si za vlastní byt majitelé zaplatí také v Berouně, kde stojí metr čtverečný 45121 korun a návratnost investice je 25 let. V Říčanech či v Plzni pak za metr čtvereční kupec zaplatí kolem 41 tisíc korun a investice se mu vrátí za 26 až 27 let.

Levné byty i bez zástavního práva

Na řadě míst Česka, jako jsou například právě Ústí nad Labem, Cheb nebo Česká Lípa, se ceny bytů pohybují mezi 12 a 15 tisíci korunami za metr čtverečný. V těchto cenových úrovních je možné pořídit byt o velikosti 45 až 50 metrů čtverečný do 700 tisíc korun. Některé stavební spořitelny přitom ani nepožadují ručení nemovitostí.

S ohledem na očekávaný vývoj cen na trhu se investice do vlastního bydlení oproti placení dlouhodobého pronájmu vyplatí. Ing. arch. Jan Borůvka z Asociace realitních kanceláří České republiky k tomu dodává: „Pro koupi bytu je letošní rok opravdu vhodný. Z údajů, které vydal Český statistický úřad, lze očekávat, že v některých vyhledávaných lokalitách by mohlo koncem roku dojít k mírnému růstu cen.“

návratnost bydlenínávratnost bydlení | MSCVýpočty v průzkumu jsou orientační, nicméně výsledná data mohou pomoci ve finálním rozhodování, zda volit pronájem nebo vlastní bydlení