„Kravaťáci“ budou rok na staveništi. KPMG předělá pražskou centrálu za provozu

V Praze u Florence si KPMG pronajímá kolem deseti tisíc metrů čtverečních kanceláří, pracuje v nich sedm tisíc lidí.

V Praze u Florence si KPMG pronajímá kolem deseti tisíc metrů čtverečních kanceláří, pracuje v nich sedm tisíc lidí. Zdroj: Archiv E15

KPMG patří mezi největší poradenské a auditorské firmy.
Rekonstrukcí sídla chce KPMG získat moderní prostory odpovídající současným trendům. Na fotce nové kanceláře společnosti Accolade.
Rekonstrukcí sídla chce KPMG získat moderní prostory odpovídající současným trendům. Na fotce nové kanceláře  společnosti Innogy.
Centrála KPMG je v Praze hned naproti hotelu Hilton.
5
Fotogalerie

Vítězem boje o sídlo jedné z největších poradenských firem KPMG se stali tuzemští investoři ze společnosti ZFP Investments. Konzultanti se totiž rozhodli, že zůstanou ve stávajícím administrativním centru v Praze na Florenci. Budova patří do portfolia ZFP podnikatele Vladimíra Poliaka.

Když by se firma odstěhovala, zůstalo by Florenc Office Center prázdné. KPMG si ho totiž pronajímá celé. Podmínkou konzultantů pro setrvání ale je, že se prostory od základů přestaví. Administrativní centrum vzniklo v roce 2003 a z hlediska realitního trhu je už zastaralé.   

„Jde o ideální lokalitu. Máme tu velmi dobrou dostupnost, díky poloze budovy jsme vidět a okolí nabízí dostatečnou hotelovou i konferenční kapacitu,“ zdůvodnil volbu Pavel Kliment, partner KPMG Česká republika. Ve hře bylo deset tisíc metrů čtverečních kanceláří. Pracuje v nich sedm set lidí.

Rozhodnutí zůstat v kancelářích naproti hotelu Hilton znamená pro poradce a auditory v českých podmínkách unikátní experiment. Rekonstrukce kanceláří se totiž odehraje za plného provozu. V zahraničí je to běžné. V Česku se ale takový postup příliš nepoužívá. Stavební práce mají začít příští rok. Trvat budou do roku 2018.

V tajnosti zůstávají detaily transakce. KPMG jen sdělila, že s majitelem podepsala novou smlouvu až do roku 2028. Takto dlouhý kontrakt se na kancelářském trhu považuje za výjimečný. Obě strany transakce si už ale nechaly pro sebe, zda se nějak změní nájemné, které KPMG platí. Stejně tak nezveřejnily, kolik bude přeměna kanceláří stát a kdo investici zaplatí.

„Ke konkrétním podmínkám se v tuto chvíli ještě nebudeme vyjadřovat s ohledem na probíhající jednání,“ dodal Kliment z KPMG.   

Stěhování nebo setrvání ve stávajících prostorech řeší také tuzemská část dalšího poradenského gigantu Deloitte. V jejím případě ale ještě rozhodnutí nepadlo.