Krize kosí stavitele bytů, za tři roky jich zmizela půlka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Dominik Bachurek

Hubené roky na trhu s novými byty se už projevují v počtech firem, které se pouštějí do jejich výstavby. Zatímco v roce 2010 zahájilo prodej bytů v některém ze svých projektů šest desítek developerů, letos jich bude v lepším případě kolem třicítky.

Skutečně významných hráčů ale bude ještě méně. „Každý rok dává nové byty na trh v posledních letech jen devět developerů,“ řekl majitel stavební a developerské skupiny Trigema Marcel Soural. Právě jeho společnost představila výsledky průzkumu pražského trhu s novým bydlením. Trigema rovněž prezentovala čísla o podílech developerů na trhu.

V zájmu podnikatelského smíru sice žádného developera nejmenovala, přesto je ale jasné, že například jednička, která má na celkových tržbách oboru zhruba čtvrtinový podíl, je Central Group Dušana Kunovského. Jednička trhu si podle Trigemy zachovává bezpečný odstup od dalších čtyř největších konkurentů. Jejich tržní podíly se v peněžním vyjádření pohybují na velmi podobné úrovni kolem osmi až devíti procent. Ze situace na trhu je jasné, že v pelotonu za Central Group jsou mimo jiné společnosti Ekospol a Finep.

Obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner však připomněl, že žádné oficiální statistiky o tržbách developerů k dispozici nejsou, a firma tak svůj tržní podíl může odhadnout jen z poměru k počtu prodaných jednotek. „V takovém případě zaujímáme v rámci Prahy zhruba třetinový tržní podíl s tím, že očekáváme, že jej udržíme i v rámci letošního roku,“ sdělil Vajner.

Ekospol Evžena Korce odhaduje svůj tržní podíl také o něco lépe, než prezentovala Trigema, ale výrazně se neliší.
„Vzhledem k tomu, že naše byty jsou z hlediska absolutní ceny levnější zhruba o čtvrtinu než pražský průměr, tipoval bych tržní podíl společnosti Ekospol v letošním roce vyjádřený podílem na celkových tržbách okolo jedenácti procent,“ uvedl mluvčí Ekospolu Milan Jankovský.