Krize stavebnictví pokračuje. Skanska se v Česku propadla do velké ztráty

Skanska, ilustrační foto

Skanska, ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Manažeři švédského stavebního koncernu Skanska mají ze své české dcery asi pořádný bolehlav. Její hospodářské výsledky jsou totiž v celé skupině nejhorší.

Za loňský rok se Skanska v Česku a na Slovensku propadla do ztráty 299 milionů švédských korun, což v přepočtu znamená minus kolem 936 milionů korun českých.

„V České a Slovenské republice, kde stavební trh klesá čtyři roky po sobě, je situace celkově velmi náročná,“ uvedl generální ředitel celé skupiny Johan Karlström ve výroční zprávě koncernu. Do červených čísel se Skanska dostala vedle Česka už jen v Latinské Americe.

„Vzhledem k slabému hospodářskému výsledku byly provedeny odpisy vybraných aktiv,“ řekla serveru E15.cz mluvčí tuzemské Skansky Lucie Laňková. Podrobněji však výsledky nekomentovala a odkázala na tiskovou zprávu, kterou firma plánuje vydat v pondělí. O potížích v tuzemském stavebnictví hovořil šéf Skanska ČR Dan Ťok již dříve.

Zásobník práce se Skansce na tuzemském trhu snížil o 21 procent na 14 miliard českých korun. Tržby Skansky v tuzemské měně se propadly přibližně o čtvrtinu na 13 miliard korun.

Ještě v roce 2008 Skanska s tržbami přes 30 miliard kralovala domácímu stavebnictví. Postupně jí však předstihli konkurenti Metrostav a Eurovia CS. Ani oni se však kvůli krizi v oboru nevyhnuli předloni poklesu tržeb. Loňské výsledky zatím nezveřejnili.