Krupka koupí zříceninu hradu Kyšperk, chce nalákat turisty

Zřícenina hradu Kyšperk

Zřícenina hradu Kyšperk Zdroj: CTK

Zřícenina hradu Kyšperk
Zřícenina hradu Kyšperk
2
Fotogalerie
Od Římskokatolické farnosti Bohosudov koupí Krupka na Teplicku zříceninu hradu Kyšperk. Za památku včetně přilehlých pozemků zaplatí půl milionu korun, oznámil starosta Krupky Zdeněk Matouš. Město chce na hrad ze 14. století nalákat turisty.

Zřícenina hradu Kyšperk leží v lese nad krupskou částí Unčín. Veřejnosti je volně přístupná. Radnice věří, že koupě zříceniny přispěje k dalšímu rozvoji cestovního ruchu.

„Navíc nechceme dopustit, aby případný jiný nový vlastník hradu zde provozoval aktivity, se kterými by město nesouhlasilo. Proto jsme v zastupitelstvu schválili výkup zříceniny hradu Kyšperk do městského majetku, abychom mohli mít na jeho další osud a stav bezprostřední vliv,“ řekl Matouš.

Vedení Krupky počítá s tím, že Kyšperk zařadí do některé z naučných stezek, které chce vybudovat v následujících letech. Usilovat bude o dotační prostředky.

„Nyní bude následovat další administrativní proces, během kterého dojde k uzavření smlouvy jako takové, úhradě ceny a následné změně vlastnického práva v katastru nemovitostí. Předpokládám, že na jaře roku 2016 bude celý převod hradu do městského majetku ukončen a Krupka bude právoplatným vlastníkem Kyšperku,“ uvedl tajemník radnice František Růžička.

Hrad Kyšperk nechal vybudovat na začátku 14. století jako strážní pevnost na ochranu obchodní stezky do Saska Jan Lucemburský. V roce 1520 koupila hrad rodina Glatzů z Krupky. O šest let později Zikmund Glatz Kyšperk zapálil neopatrným výstřelem z ručnice, hrad vyhořel a zůstal opuštěný.