Letos přibude jen devět kilometrů dálnic

Stavba dálnice D3

Stavba dálnice D3 Zdroj: Jan Sindelar

Na české řidiče letos naplno dolehnou dlouholeté nepořádky v rezortu dopravy. Tuzemská dálniční síť (kam se řadí i rychlostní silnice) se rozroste o pouhých devět kilometrů, což je nejméně od počátku tisíciletí.

Nové úseky připadají výhradně na rychlostní silnice R35 v severních Čechách (Bílý Kostel – Hrádek nad Nisou 7,6 kilometru) a R46 na střední Moravě. K tomu je třeba připočítat šest nových kilometrů silnic první třídy a také zprovoznění čtyř zmodernizovaných úseků D1.

Za tristní bilancí stojí především faktické zastavení přípravy projektů v minulých letech a také zakonzervování některých staveb za ministrování Víta Bárty. Situaci nezlepšilo ani časté střídání ministrů dopravy a odliv odborníků z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Státní investor se chce proto letos soustředit místo stříhání pásek především na zahajování nových staveb dálnic a rychlostních silnic. V plánu je otevření sedmi stavenišť o celkové délce přes 60 kilometrů. „Dokončení soutěží je jednou z klíčových priorit ŘSD pro rok 2014. Neméně energie ale musíme věnovat obnovení tempa přípravy projektů, aby rozsah zahájených staveb v roce 2015 mohl dále vzrůst, což by bylo dobrou zprávou nejen pro řidiče, ale i pro stavebnictví,“ uvedl šéf ŘSD Pavel Kočica.

Stavět se tak začne například pětikilometrové prodloužení R4 u Příbrami, 23 kilometrů D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Českými Budějovicemi a také sedmnáct kilometrů Bártou zakonzervované R49 mezi Hulínem a Fryštákem. Plány ale mohou zhatit zdlouhavé tendry a časté stížnosti stavebních firem u antimonopolního úřadu.

Páteřní síť českých dálnic má čítat celkem přes dva tisíce kilometrů. Po otevření letošních necelých devíti kilometrů se číslo sice zaokrouhlí na 1250 kilometrů, kýžený cíl se ale stále vzdaluje. Například v roce 2007 ministerstvo pod vedením Aleše Řebíčka rozhlašovalo, že síť bude hotová v roce 2015. Nyní není jistý ani nový, o deset let posunutý termín.

Jak se otevíraly české dálniceJak se otevíraly české dálnice|RSD, foto ctkPramen ŘSD, foto čtk