Londýn je podle studie nejlepším městem světa pro boháče

Londýn (Profimedia.cz)

Londýn (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Britská metropole je nadále nejlepším místem světa. Alespoň podle studie realitní kanceláře Knight Frank. Londýn se ale z kralování nebude těšit věčně. Na pozici nejpřitažlivějšího místa planety pro její nejbohatší obyvatele ho nejpozději do roku 2023 vystřídá New York.

Hlavnímu městu Spojeného království pomohla v boji s dvouletým americkým rivalem rostoucí obliba mezi ruskými oligarchy a arabskými petromiliardáři a také jeho geografická poloha. „Londýn je větším národnostním kotlem než New York,“ uvedl Liam Bailey, šéf výzkumu v Knight Frank. „Je to prostě metropole Evropy z hlediska financí, politiky, reklamy a médií, zatímco New York se o toto postavení dělí s dalšími severoamerickými městy a jeho postavení není tak zřetelné.“

New York na tom není špatně, ale Londýn má nejvíce obyvatel, kteří patří mezi výjimečně bohaté jedince (UHNWI). Vstupenkou do tohoto exkluzivního spolku je majetek v hodnotě minimálně 30 milionů dolarů. Londýn má také dobré postavení, pokud jde o pohled samotných ultraboháčů.

V současné dekádě dojde k posílení postavení asijských měst jako oblíbených domovů světových multimilionářů. Podle studie bude pět nejžádanějších měst světa v Asii. Do roku 2023 obsadí Singapur, Hongkong a Šanghaj třetí až páté místo v žebříčku oblíbenosti mezi světovými boháči.

Když chtěl před časem šéf indického realitního developera Abishek Lodha investovat mimo Asii, o New Yorku také uvažoval, pak ale dospěl k názoru, že možnost je jen jedna – Londýn. „Je to globální metropole peněz a talentu,“ komentoval své rozhodnutí.

Zpráva realitní kanceláře také ukázala, kde se dalo loni investicemi do nemovitostí vydělat nejvíce. Asijský trh táhla indonéská metropole Jakarta, kde loni nemovitosti podražily o 37,7 procenta. Reality v novozélandském Aucklandu skončily s růstem o 28,8 procenta na druhém místě, před třetím Bali s dvaadvacetiprocentním posílením.

Bombardier dodá vlaky pro Londýn