Londýnskému realitnímu trhu došel dech, doufá v olympijskou pomoc

One Hyde Park

One Hyde Park Zdroj: Candy & Candy

Velká Británie je podruhé od vypuknutí finanční krize v recesi. Hospodářská situace se odráží i v poptávce po nemovitostech. Londýnští realitní makléři vidí naději na obrat v blížících se olympijských hrách, během nichž do britské metropole dorazí dva miliony návštěvníků.

Po zkušenostech s množstvím klientů, kteří měli potíže splácet své hypotéky, začaly banky zájemce mnohem přísněji prověřovat. To poptávku po realitách dále oslabilo. Podle britského statistického úřadu klesly v březnu ceny londýnských nemovitostí meziročně o 0,2 procenta. Dosud ceny rostly, dostaly se až na úroveň o jedno procento nižší než byl jejich předchozí vrchol v roce 2007. Londýn si žil vlastním životem a nemovitosti zdražovaly navzdory situaci na realitním trhu ve zbytku země, píše německý Manager Magazin.

V žádaných čtvrtích jako je Chelsea, Kensington, Knightsbridge či Mayfair prodejní ceny v rámci jednoho roku stoupaly i o deset procent. Podle londýnské realitní kanceláře Engel & Völkers londýnské nemovitosti za poslední tři roky v průměru podražily o 23 procent.

O růst cen se dosud starali především zahraniční zájemci. Jak uvádí firma Jones Lang Lasalle, cizinci loni do domů a bytů v Londýně loni investovali 5,2 miliardy liber, o 1,5 miliardy více než v roce 2010. Poptávka je přitom především po luxusních sídlech v ceně nad tři miliony liber (97 milionů korun).

Kromě ropných milionářů z Blízkého východu a Ruska a bohatých Číňanů či Indů mají zájem i lidí z krizí postižených evropských zemí. „Mnoho Italů a Řeků se poohlíží po hodnotných objektech. A od volebního vítězství socialisty Francoise Hollanda ke kupcům patří také mnozí Francouzi,“ uvedl obchodní ředitel Engel & Völkers Alix McAlinden.

Extrémní případem místních cen může být bytový dům One Hyde Park. Za čtvereční metr zde zájemce utratí 93 tisíc eur (2,35 milionu korun), výměnou za to ale bude žít například v sousedství nejbohatšího muže Ukrajiny .

V olympijských hrách vidí svou naději i pronajímatelé. Před sportovní událostí roku se cena za týdenní pobyt v samostatném bytě ve čtvrti Westlondon pohybuje okolo deseti tisíc liber. Realitnímu trhu by měly pomoci i investice do infrastruktury, které mají město připravit na nápor turistů mířících na olympijská klání.