Londýnský rekord: 4,6 miliardy korun za luxusní byt

Panorama londýnské čtvrti City

Panorama londýnské čtvrti City Zdroj: Wjfox2005 - Wikimedia Commons

Londýnský přehřátý trh s luxusními nemovitostmi má za sebou další rekord. Jistý Východoevropan zaplatil za střešní byt s rozlohou 1486 metrů čtverečních v luxusním komplexu One Hyde Park v přepočtu 237 milionů dolarů, či 4,6 miliardy korun. I podle developera tohoto projektu se však londýnské ceny nemovitostí šplhají do výšek, které nejsou udržitelné.

„Žijeme v době, kdy se ceny luxusních bytů šplhají do výšek, jaké lidstvo nezažilo,“ řekl pro agenturu Reuters Nick Candy, jeden z developerů One Hyde Park. Obavy, že trh je přehřátý, se množí. Každý si podle Candyho myslí, že londýnský cenový boom se už začíná jako řetězová reakce šířit do zbytku Velké Británie. „Ceny se dostávají do oblastí, které jsou pravděpodobně nerealistické a neudržitelné,“ dodává Candy.

Londýnský trh s luxusními nemovitostmi táhnou vzhůru ruští oligarchové, bohatí Číňané a arabští šejkové. Ne nadarmo nabízí webová prezentace projektu One Hyde Park jen tři jazykové mutace – v angličtině, ruštině a čínštině. Celkem už developeři tohoto projektu utržili více než dvě miliardy dolarů.

Apartmán londýnského projektu One Hyde ParkApartmán londýnského projektu One Hyde Park | Reprofoto One Hyde ParkLuxusní apartmán v londýnském komplexu One Hyde Park (reprofoto z webu projektu).

Realitní trh se začíná dostávat do hledáčku britských centrálních bankéřů a politiků. Ceny luxusních bytů a domů ve středu Londýna vzrostly od roku 2009 o 80 procent. Nemovitosti v širším Londýně se zvedly o 40 procent.

Po parlamentních volbách, které se budou konat příští rok, se však může luxusní nemovitostní bublina snadno vyfouknout. Labouristé, kteří zatím vedou v předvolebních průzkumech před vládními Konzervativci, už plánují novou daň z bytů, jejichž hodnota převyšuje 2 miliony liber. Nynější vláda už před několika měsíci uvalila nové daně na zahraniční kupce nemovitostí. „Pokud se příští rok zavede daň z luxusních bytů, trh se změní. Může přijít korekce, významná korekce,“ myslí si Candy.

Zatím však raketový růst cen láká k novým projektům další developery. V příštích deseti letech se v Londýně chystá stavba 20 tisíc rezidenčních jednotek s cenou přes 12 500 liber za metr čtvereční, což je v přepočtu zhruba 400 tisíc korun.