Metrostav míří na Island: Češi tam postaví tunel za 1,5 miliardy

stavba dálničního tunelu

stavba dálničního tunelu Zdroj: ctk

Metrostav na Islandu v rámci projektu Nordfjardargöng postaví 7,9 km dlouhý silniční tunel za 9,3 miliardy islandských korun (zhruba 1,5 miliardy korun). Využije na to vlastní zaměstnance, kteří nemají v Česku práci.

„Projekt Nordfjardargöng se 7,9 kilometru dlouhým silničním tunelem se nachází na východním Islandu a zjednodušuje dopravní spojení mezi městečky Eskifjordur a Neskaupstadur. Městečko Neskaupstadur, ve kterém je situována i oblastní nemocnice, bývá zejména v zimních měsících při nepřízni počasí odříznuto od okolního světa, neboť současná dopravní cesta překonává horský masiv ve výšce 600 metrů nad mořem,“ poznamenal mluvčí společnosti František Polák s tím, že nově navržené dopravní spojení povede jen několik desítek metrů nad hladinou moře.


Zvětšit mapu

Stavba bude podle Poláka zahájena na podzim tohoto roku a přepokládaný termín zprovoznění nového silničního úseku je v roce 2017.

Metrostav jako lídr sdružení zhotoví tuto stavbu s islandskou firmou Sudurverk. „Pro výstavbu tunelu budeme využívat i dopravovat na Island vlastní kapacity, a to i kvůli nedostatku práce v Česku, zejména v segmentu tunelových staveb,“ dodal Polák.

Stavební společnost Metrostav se letos díky vyššímu poklesu u konkurence stala z pohledu tržeb lídrem trhu. Celkové tržby Metrostavu loni poklesly na 20,83 miliardy z předloňských 21,67 miliardy korun. Zisk před zdaněním v roce 2012 naopak mírně vzrostl na 908 milionů korun z 856 milionů v roce 2011. Čistý zisk se však kvůli opravným položkám souvisejícím s podnikáním na Slovensku loni propadl na 288 milionů korun z předchozích 704 milionů korun.