Miliardář Dědek couvá od plánu na výstavbu megalomanské arény v Pardubicích

Vizualizace zamýšlené nové multifunkční haly, kterou plánuje Petr Dědek.

Vizualizace zamýšlené nové multifunkční haly, kterou plánuje Petr Dědek. Zdroj: HC Pardubice

Vizualizace zamýšlené nové multifunkční haly, kterou plánuje Petr Dědek.
Vizualizace zamýšlené nové multifunkční haly, kterou plánuje Petr Dědek.
Vizualizace zamýšlené nové multifunkční haly, kterou plánuje Petr Dědek.
4
Fotogalerie

Měla to být „nejmodernější hokejová aréna v Evropě“ s kapacitou pro až patnáct tisíc osob navázaná na hotel s restaurací a kongresovými sály a na parkovací dům, jenž měl být zároveň novou tribunou pro dostihové závodiště. Projekt v původně odhadované hodnotě až čtyři miliardy korun ale v Pardubicích podle exkluzivních informací deníku E15 hned tak nevznikne. Přestože jeho dokončení původně plánoval majitel skupiny DD Group a zdejšího hokejového klubu Dynamo Pardubice Petr Dědek na srpen roku 2025, nyní obří projekt pozastavil. Zda se vize megalomanského stadionu definitivně vzdá, rozhodne na podzim.

Jeden z nejbohatších Čechů couvá z projektu za miliardy z několika hlavních důvodů. Jednak naráží na částečný odpor pardubického zastupitelstva, jednak na enormní růst stavebních nákladů, který by mohl projekt zásadně prodražit.

„Projekt jsme prozatím pozastavili. Počkáme na podzimní volby a na nové zastupitelstvo, jestli bude dál pokračovat v projektu. Uvidíme, jestli i my budeme mít chuť v tom pokračovat. Definitivně se rozhodneme na podzim,“ potvrdil deníku E15 Dědek s tím, že kromě politiky bude záležet také na vývoji geopolitické situace a z ní vyplývajících dopadů na stavební trh.

Původně oznámený odhad nákladů na projekt ve výši tří až čtyř miliard korun nezohledňoval aktuální vysokou míru inflace. „Nedávalo by smysl stavět, pokud by měla být cena zásadně vyšší. Buď bychom stavěli za avizované tři až čtyři miliardy, nebo stavět nebudeme. Jsou tu i další vlivy, uvidíme, co udělá válka s našimi partnery. Situace není jednoduchá,“ dodává Dědek. V rozhovoru v obecné rovině také zmínil, že se při aktuálních cenách stavět nevyplatí, ať už sklady, byty či jiné objekty.

Proti vybudování haly se vzedmula vlna kritiky. S plánem nesouhlasí například zástupci tamního Dostihového spolku, který by měl část pozemků potřebných pro výstavbu Dědkovi prodat. „Tato megalomanská stavba nenávratně poškodí pardubický dostihový sport, závodiště a ohrozí budoucnost dostihů v Pardubicích,“ uvedl pro Týdeník Hrot Richard Benýšek, minoritní akcionář spolku. Téhož názoru má být i známý žokej Josef Váňa i další akcionáři.

Proti záměru se vyslovili i někteří zastupitelé Pardubic – město podle nich už jednu multifunkční halu vlastní a další nepotřebuje. Údajné požadavky Dědka na dodatečné investice financované městem do infrastruktury považují zastupitelé za neakceptovatelné.

Dědek měl město požádat o stavbu obchvatu Pardubic, úpravu křižovatek, stavbu nové silnice, parkovacího domu a lávky pro pěší a cyklisty, uvedl dříve server iDnes.cz. Dědek to odmítá a kritiku, že chce po městě příliš vysoké investice do infrastruktury za až miliardu korun, označil za „závistivou“.

„Měli by si uvědomit, že když někdo investuje peníze do sportovní infrastruktury, tak je sám o sobě blázen. Po městu jsme nic nechtěli,“ tvrdí Dědek. Obrat jeho skupiny DD Group by měl letos podobně jako loni činit asi dvě miliardy korun.