Miliardář Vítek koupil obchodní centra za 17,5 miliardy korun

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: Jan Schejbal, Tyden.cz

Radovan Vítek podal insolvenční návrh na společnost Sazka
Radovan Vítek
3
Fotogalerie

Skupina CPI PG miliardáře Radovana Vítka koupila 11 velkých obchodních center v Česku, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Cenu společnost neuvedla, podle Forbesu se ale pohybuje kolem 650 milionů eur (17,5 miliardy korun). Jde tak o největší akvizici skupiny, musí ji ale ještě odsouhlasit český a maďarský antimonopolní úřad.

„Realitní akvizice takového rozsahu představuje další mimořádný milník v životě naší skupiny CPI Property Group. Obzvláště v současném velmi konkurenčním prostředí považuji uzavření tak výjimečné transakce za velký úspěch, který v regionu středovýchodní Evropy zcela jistě bude mít ambici stát se největším realitním obchodem roku,“ uvedl Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group. Samotná transakce bude předmětem konečných dohod, jejichž uzavření lze očekávat v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku.

Portfolio, které skupina CPI Property Group získá ze dvou fondů spravovaných společností CBRE Global Investors, čítá přibližně 265 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Skládá se z významných nákupních center Olympia v Plzni a Nisa v Liberci, Polus a Campona v Budapešti, dále Felicia v Rumunsku, Ogrody v polském městě Elblag a dvou prodejen Interspar v maďarských městech Zalaegerszeg a Nyiregyhaza. Součástí akvizice jsou také multifunkční komplexy Zlatý Anděl v Praze a Andrássy Complex v Budapešti, které kombinují moderní kancelářské prostory a obchodní jednotky na atraktivních adresách.

Realitní skupina CPI Property Group díky této akvizici více než zdvojnásobí rozsah spravovaného portfolia v segmentu nákupních center, jejichž počet tím zvýší na 20 s celkovou plochou přibližně 430 tisíc metrů čtverečních. „Pokračujeme tak v naplňování dlouhodobé strategie kontinuální expanze v segmentu retailu, který je základním stavebním kamenem celé naší skupiny CPI. Neustále tak můžeme rozšiřovat nabídku stávajícím i novým nájemcům,“ řekl Tomáš Salajka, ředitel akvizic, obchodu a správy aktiv CPI Property Group.

CPI patří k největším realitním investorům v Česku a je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Společnosti patří například pražské Quadrio a Galerie Fénix, Olympia v Mladé Boleslavi, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně. Loni už získala například nákupní centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích.

Radovan Vítek vlastní v CPI Property Group zhruba 90procentní podíl. Vítek investoval v realitách více než 20 let prostřednictvím české společnosti Czech Property Investment pod značkou CPI Group. Loni koupil lucemburskou realitní společnost Orco Property Group.