Miliardová realitní hra zasáhne i Česko

Nová hala, kterou PointPark nedávno postavil u D1 pro Mountfield ve svém skladovém areálu PointPark Prague D1

Nová hala, kterou PointPark nedávno postavil u D1 pro Mountfield ve svém skladovém areálu PointPark Prague D1 Zdroj: PointPark,

Ve střední Evropě je těsně před uzavřením velká realitní transakce, která významně zasáhne i Česko. Skupina PointPark Properties (P3) kupuje celé portfolio skladů a průmyslových hal, které sahá od Německa přes Rakousko a Česko až do Polska.

Na obchod upozornil odborný web PropertyWeek.com. Deníku E15 transakci potvrdilo několik důvěryhodných zdrojů. Sami aktéři informaci nekomentovali. Hodnota obchodu má být asi 500 milionů eur, v přepočtu zhruba 14 miliard korun. Význam transakce je tak zásadní, že se o ní mluvilo jen pod krycím názvem Bora Bora. Ani PropertyWeek detaily nerozkryl.

Deníku E15 se však ze zdrojů na trhu podařilo zjistit, že předmětem obchodu se stal mimo jiné největší skladový areál v Česku umístěný v pražských Horních Počernicích. Když v něm v roce 2011 kupoval většinový podíl fond spravovaný firmami Tristan a AEW Europe, dal za něj 300 milionů eur. V tamním areálu sídlí mimo jiné lídři tuzemského internetového nakupování Alza a Mall.

V Praze sídlící skupina P3 se díky této akvizici zhruba zdvojnásobí. Už na podzim, když ji od bahrajnské banky Arcapita kupovali velcí severoameričtí investoři TPG a Ivanhoé Cambridge, činila hodnota aktiv společnosti asi 760 milionů eur.

Další expanze P3

S novými vlastníky v zádech se následně P3 pustila do další expanze. Tento týden mimo jiné oznámila, že usiluje o další pozemky kolem Prahy.

Fond spravovaný Tristanem a AEW vlastnil v Počernicích od roku 2011 osmdesátiprocentní podíl. Zbytek si ponechal developer VGP. I ten však nyní podle zdroje deníku E15 svůj podíl prodal. Spolu s Počernicemi se nyní společnost VGP zbavila ve prospěch P3 ještě skladů v Nýřanech nebo v Hradci Králové.

Kromě P3 se o portfolio skladů Tristanu a VGP podle magazínu PropertyWeek ucházela také společnost Segro, což je další mezinárodní hráč. Ten už od Tristanu koupil jiné portfolio skladů v Německu, Polsku a Francii za 472 milionů eur.

„Trh je našlápnutý a je vidět, že se mu daří,“ řekl jeden ze zdrojů, který si nepřál být jmenován. „Na trhu je nyní určitě pozitivní atmosféra,“ přidal se další hlas z trhu. Problémem prý pouze je, že zopakování takovýchto velkých transakcí nebude snadné. „Je tu totiž málo produktů, které by byly na prodej,“ dodal. Například tuzemský lídr trhu průmyslových nemovitostí CTP zásadně své haly neprodává.