Ministerstvo chce uvolnit trh s obecními byty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chce obcím uvolnit ruce pro nakládání se zhruba 28 tisíci činžovními byty, které radnice vybudovaly se státní podporou v letech 1995–2003. Dosud platné nařízení vlády mimo jiné říká, že obec nesmí takto postavený byt prodat v průběhu dvaceti let od kolaudace. Právě to chce nyní úřad místního rozvoje změnit.

Návrh zdůvodňuje hlavně tím, že byty postavené většinou v devadesátých letech již neodpovídají současným podmínkám, kdy roste počet domácností tvořených jedním či dvěma členy. Nájemní byty obcí tak často zejí prázdnotou a zvláště menší radnice do nich marně hledají nájemníky za nájemné, které by odpovídalo velikosti bytu.

„Přitom ze strany obce není možné provést ani rekonstrukci tohoto bytového fondu s cílem změnit dispozice bytů tak, aby byly pro stávající zájemce o nájemní byty zajímavé, například na byty pro seniory,“ uvedlo MMR.

Prodej nevyužívaných bytů má obcím uvolnit peníze, které v nich mají vázané. Celková hodnota bytových jednotek postavených se státní podporou do roku 2003 činí 38 miliard korun.

Ministerstvo kromě toho upozornilo také na fakt, že stát do roku 2003 nepodmiňoval přidělení obecního nájemního bytu uzavřením smlouvy na dobu určitou. „Proto je většina dříve postavených bytů obsazena, v podstatě bez možnosti jejich uvolnění; neplní tedy funkci fluktuačních nájemních bytů pro potřeby obce,“ argumentuje úřad. Za jediné riziko změny označuje rezort místního rozvoje snížení počtu obecních nájemních bytů.

Státní fond rozvoje bydlení nyní podporuje výstavbu činžovních bytů prostřednictvím výhodných půjček nebo záruk za stavební úvěry. Takto postavené byty musí mít charakter nájemního bydlení po celou dobu splácení úvěru či ručení, nejméně však deset let. Podporu mohou čerpat kromě obcí i soukromí investoři.

Vláda výrazně omezí přímou podporu bydlení

Tomáš Pardubický: Velikost prodaných bytů kvůli krizi od roku 2008 klesá

Nájemní byty často zejí prázdnotou a zvláště menší radnice do nich marně hledají nájemníky za odpovídající nájemné