Ministr Žák rozčílil stavaře: ŘSD má plánovat stavby, ne se hádat o ceny

Dálnice

Dálnice Zdroj: ctk

Stavaři odmítají nátlak ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, který po novém řediteli Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavlu Kočicovi požaduje vyjednání slev u pozastavených dopravních staveb. Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR nabádá stavební firmy, aby nátlaku neustupovaly.

Stavebním firmám, které procházejí nejcitelnější krizí, vadí další tlak ministerstva na snižování cen zakázek. „Neměli bychom hrát tuhle hru na vydírání,“ řekl prezident svazu podnikatelů Václav Matyáš. Podle něj by měly obě strany respektovat platné smluvní vztahy. „Buď v této zemi platí smlouvy, nebo tu už neplatí vůbec nic,“ uvedl Matyáš. Ministr Žák při úterním uvedení Kočici do funkce mimo jiné prohlásil, že pokud by se výběrová řízení na pozastavené stavby uskutečnila nyní, vyšly by stavby na polovinu. Jde o stavby celkem za zhruba 30 miliard korun, které pozastavil dřívější ministr dopravy Vít Bárta. Velká část staveb se dosud neobnovila.

Slova o nadsazených cenách těchto zakázek Matyáš odmítá. „Ty stavby nebyly předražené. Stavby byly naceněny standardně s kalkulací přiměřeného zisku. Marže stavebních firem se v té době pro zajímavost pohybovala v rozmezí tří až čtyř procent,“ řekl.

Současné nízké ceny jsou podle předsedy Sdružení pro výstavbu silnic Praha Petra Čížka dumpingové. „Ceny, o kterých se mluví jako o nadnesených, jsou normální. Dnes všechny stavební firmy dělají se ztrátou. Všechny ceny, které se v poslední době vysoutěžily, jsou dumpingové, tedy nekryjí ani náklady firmy,“ uvedl Čížek.

Vyhrocené vztahy

Podle Čížka by ŘSD nemělo vynakládat úsilí na řešení starých sporů a platných smluv. „To není hlavní problém, který by mělo ŘSD řešit. Nevyřeší to současnou krizi v pozemním stavitelství,“ řekl. „Pokud někdo opomíjí konsenzus a vyhrožuje soudy, tak ať se soudí. Smlouvy jsou jednou uzavřené a jsou platné. Pro jejich změnu by musela být vůle na obou stranách,“ dodal Čížek.

Stavební firmy, které mají na pozastavené stavby platné smlouvy, se o svém dalším postupu bavit nechtěly. Nechtějí prý ještě více vyhrocovat už tak dost vyhrocené vztahy se státním investorem. Ministr dopravy v demisi Žák v pondělí odvolal šéfa ŘSD Davida Čermáka. Na jeho místo dosadil Pavla Kočicu, který dosud působil v několika menších stavebních firmách v Brně. Kromě šéfa ŘSD v pondělí skončili šéfové Drážního úřadu Pavel Kodym a Ředitelství vodních cest Jan Skalický.