Místo pekárny byty. Italové investují do bývalé výrobny Odkolek 1,5 miliardy

Vizualizace stavby FIM Group v bývalém areálu Odkolek

Vizualizace stavby FIM Group v bývalém areálu Odkolek Zdroj: FIM Group

V pražských Vysočanech zhmotní vize další developer. Italská společnost FIM Group plánuje postavit v místech bývalých pekáren Odkolek nový, převážně rezidenční komplex. Ve třech fázích by tu mělo vyrůst sedm stovek bytů.

Developer pracuje na rozvoji více než pětihektarového areálu v bývalé průmyslové čtvrti už několik let. Dosud jej brzdila především potřebná změna územního plánu. Tento problém padl před dvěma měsíci, když pražští zastupitelé změnu odsouhlasili. Výše celkové investice do Odkolku by měla podle vyjádření společnosti dosáhnout 1,5 miliardy korun. Stavět by se mohlo začít ve druhém čtvrtletí roku 2014. V plánu je 50 tisíc metrů čtverečních rezidenčních ploch a 17 tisíc metrů kanceláří. Pro zeleň je vyčleněno 25 tisíc metrů.

FIM Group deklarovala, že v Odkolku částečně zachová historickou budovu někdejšího ředitelství pekárny Odkolek a výrobní haly zdemoluje. Pro tento projekt angažovala italské architekty Capelli & Associati a spolupracuje s místní Helikou. Firma původně zamýšlela postavit mix kancelářských a rezidenčních prostor a hotel. Záměr ale nyní přepracovala ve prospěch bytů. Lokalita, kam před změnou poměrů mířily denně desítky tisíc dělníků, už přilákala řadu developerů a staré průmyslové areály postupně mizí. V bývalé Kolbence staví kanceláře a byty společnost Codeco, bytový komplex Nová Harfa buduje ve Vysočanech Finep, stovky rezidencí staví i BCD Group. AFI Europe zde naplánovalo místo výrobních hal ČKD komplex AFI City.

Společnost FIM Group se dosud specializovala na rekonstrukce historických domů na prestižních adresách. Na kontě má například Palác Dlouhá nebo Havlíčkova Plaza. Odkolek je jejím prvním projektem mimo centrum města. Další plány má v Holešovicích a v Radlicích.

Vizualizace stavby FIM Group v bývalém areálu OdkolekVizualizace stavby FIM Group v bývalém areálu Odkolek | FIM GroupVizualizace rezidenční části