Místo vily po cestovateli Fričovi vyrůstají v Praze-Košířích luxusní byty

Vizualizace bytového projektu Božínka v Praze 5 z dílny studia architekta Stanislava Picka.

Vizualizace bytového projektu Božínka v Praze 5 z dílny studia architekta Stanislava Picka. Zdroj: Ideastav

Vizualizace bytového projektu Božínka v Praze 5 z dílny studia architekta Stanislava Picka.
Výstavba developerského projektu Božínka v Praze 5.
Vizualizace bytového projektu Božínka v Praze 5 z dílny studia architekta Stanislava Picka.
4
Fotogalerie

Po letech soudní sporů odstartovala v pražské lokalitě plné ambasád výstavba bytového projektu. Nový majitel plánuje dostavbu na rok 2020.

Rakouská realitní společnost Premium Immobilien prodala projekt nazvaný Božínka na výstavbu bytového domu v Praze-Košířích. Pozemek s platným stavebním povolením koupila tuzemská společnost Ideastav. Novostavba vyroste na parcele, kde byla v roce 2005 zbourána zchátralá vila Božínka po cestovateli Alberto Vojtěchu Fričovi.

„Stavět jsme začali již v říjnu. Dokončení projektu plánujeme na červen 2020, ale věříme, že se to podaří ještě dříve,“ uvedl manažer projektu Daniel Holý. Investici ani akviziční cenu nekomentoval.

Celkem 28 apartmánů se staví podle návrhu architekta Stanislava Picka. Ceny bytů budou v průměru sto tisíc korun za metr čtvereční. Součet prodejních cen bytů je přibližně 240 milionů korun. V lokalitě je řada velvyslanectví. Mimo jiné indonéské nebo vietnamské.

„Úspěšný prodej pozemku se uskutečnil skrz výběrové řízení realizované v několika kolech,“ uvedl Pavol Bak, investiční specialista poradenské společnosti JLL, která se na transakci se změnou vlastníka projektu podílela.

Stavba v Jinonické ulici se připravuje nejméně deset let. Původní majitel celu dobu řešil vleklé soudní spory s občanskými sdruženími a částí místních obyvatel o podobu projektu a platnost povolovacích razítek. Definitivně dostal projekt zelenou až letos.

Známý cestovatel Alberto Vojtěch Frič si nechal na místě někdejší usedlosti ze 17. století nechal postavit vilu Božínka na začátku století minulého. Na okolních pozemcích vybudoval rovněž velké skleníky. Po Fričově smrti v roce 1944 Božínka chátrala.

Praha 5 se dlouhodobě těší velké oblibě developerů i zájemců o nové bydlení. Jen v říjnu tam stavebníci dali na trh 144 nových bytů. To je čtvrtina celkové nové nabídky v Praze, vyplývá z dat portálu CenovaMapa.org.