MMR chystá program na přestavbu velkých bytů na menší

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: knightfrank.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje na příští rok nový program na podporu rekonstrukcí bytového fondu. „Jeho cílem bude podpořit rekonstrukce velkých bytů na menší,“ řekl E15 náměstek ministra pro místní rozvoj (MMR) Miroslav Kalous, dočasně pověřený i řízením Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Program má reagovat na rostoucí počet méněčetných domácností, jak ukázalo letošní sčítání lidu, a také na blížící se konec deregulace nájemného ve velkých městech v roce 2012.

„Problém velkých bytů se týká především velkých měst. Považuji téměř za nezbytné vytvořit podmínky pro to, aby druhá vlna deregulace proběhla co nejklidnějším způsobem. Jeden z nástrojů může být pobídka k přestavbám větších bytů na malé, aby se například senioři nemuseli stěhovat z města někam na okraj,“ vysvětlil Kalous.

Podle něho struktura bytového fondu obecně neodpovídá vývoji společnosti. „Jednak roste počet seniorů a jednak i mladší lidé častěji bydlí sami, a tedy stoupá potřeba menších bytů,“ uvedl Kalous. Tento trend je považuje za dlouhodobý.

„Rád bych, kdyby se nám podařilo tento projekt pilotně vyzkoušet už v druhé polovině příštího roku,“ doplnil náměstek. SFPB bude, podobně jako v případě letos spuštěného programu na podporu výstavby nájemních bytů, nabízet nízkoúročené úvěry, nikoli dotace, které byly hlavním nástrojem předchozí koncepce bytové politiky.