Na český trh vstupuje jedna z největších světových realitek

Realitní boom přilákal do Prahy dalšího velkého hráče z řad realitních sítí. Je jím jedna z největších světových realitních kanceláří Keller Williams.(ilustrační foto)

Realitní boom přilákal do Prahy dalšího velkého hráče z řad realitních sítí. Je jím jedna z největších světových realitních kanceláří Keller Williams.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Na českém trhu plánuje Keller Williams pokrývat všechny segmenty, od luxusních bytů až po běžné nemovitosti. (ilustrační foto)
Americká realitka přichází do České republiky v době, kdy na tuzemském trhu působí již řada dalších velkých konkurentů. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Advokátka působící ve vedení Muzea Kampa uvádí do České republiky významného světového hráče na trhu realitních kanceláří. V Česku již působí řada velkých konkurentů.

Realitní boom přilákal do Prahy dalšího velkého hráče z řad realitních sítí. Je jím jedna z největších světových realitních kanceláří Keller Williams. Síť založil v americkém Texasu před více než třiceti lety americký byznysmen Gary Keller.

„Keller Williams Czech Republic oficiálně zahajuje svoji činnost 4. června představením společnosti v rezidenci amerického velvyslance v Praze za jeho účasti,“ uvedla zástupkyně franšízy pro Českou republiku Mária Lazarová.

Franšízu Keller Williams pro Českou republiku získala společnost Austin Street. V ní má většinový podíl právnička Jana Hrstková. Ta mimo jiné působí ve správní radě Muzea Kampa - Nadaci Jana a Medy Mládkových.

Keller Williams působí podobně jako další velcí konkurenti celosvětově. V jedenatřiceti zemích má 940 poboček se 181 tisíci makléři. Na českém trhu plánuje pokrývat všechny segmenty, od luxusních bytů až po běžné nemovitosti.

Americká realitka přichází do České republiky v době, kdy na tuzemském trhu působí již řada dalších velkých konkurentů. A to včetně zahraničních. Podle předního českého odborníka na franchising Jaroslava Tamchyny proto nebude mít start jednoduchý.

„Před deseti lety zde bylo šest známých amerických realitních franšíz a na trhu dnes zůstaly tři. Pokud Keller Williams nepřinese zásadní technologický postup a styl práce, její vstup a růst na přeplněném a zralém českém trhu s jinými pravidly prodeje než v USA bude velmi velmi obtížný,“ komentoval Tamchyna z Českého institutu pro franchising.

Průkopníkem na českém trhu byla původem americká síť Re/Max, kterou má v Česku pod sebou byznysmen David Krajný. Další velkou realitní franšízu Century 21 ovládá investor Robert Schönfeld.

Realitní podnikatelka Ilona Mančíková zase loni v České republice odstartovala působení realitní kanceláře Sotheby´s International Realty zaměřené na luxusní nemovitosti. Z čistě domácích sítí se bude muset nový hráč vypořádat s konkurencí významných realitek typu M&M reality nebo Realitní kanceláře Sting.

Ne všem zahraničním franšízám se však vstup na český trh bezezbytku povedl. Žádné známky aktivity již nejeví tuzemská pobočka jiného amerického realitního obra Coldwell Banker. V letech krize dlouho stagnovala síť Era, která má rovněž původ v USA. Po změně majitele franšízy ale v posledních letech znovu roste.