Na menší byty musíme vytvářet pořadníky, tvrdí pražský developer

Bytový projekt Čakovický park

Bytový projekt Čakovický park Zdroj: M&K Real Estate

Pořízení vlastního bydlení se může protáhnout, v Praze totiž vzniká čím dál tím méně bytových domů. Developeři nyní začínají prodávat byty, které budou reálně k nastěhování v letech 2018 až 2019. Kdo na nabídku nezareaguje hned v okamžiku jejího zveřejnění, může navíc skončit v pořadníku.

„Největší zájem je vždy o menší byty, které jsou cenově dostupnější. V prvních dnech po zahájení prodeje poptávka obvykle převýší nabídku,“ řekla Šárka Kloučková z obchodního oddělení pražské developerské společnosti M&K Real Estate.

Podle Kloučková firma dokonce musí vytvářet pořadníky, ve kterých eviduje až devět zájemců. Každý z nich má pak obvykle tři dny na to, aby si ujasnil možnosti financování a další nezbytné věci. „V té době se ukáže, jestli zájemce vůbec dosáhne na hypotéku,“ upřesnila Kloučková. Objeví-li se překážky, které první zájemce o byt nepředvídal, začíná jednání s dalším v pořadí.

M&K Real Estate, který staví především v projektu Čakovický park, momentálně nabízí poslední dva byty, které budou připraveny k nastěhování v létě příštího roku. V polovině září se chystá dát do prodeje dalších zhruba 60 jednotek, ty ale dokončí v roce 2019.

Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu se výstavba nových bytů v Praze propadá. Za první pololetí se začalo stavět 522 bytů, což je meziročně o 80 procent méně. „Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí bezesporu pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let, v řadě případů ještě déle,“ prohlásil majitel developerské firmy Central Group Dušan Kunovský.

V hlavním městě také klesá množství nových dostupných bytů. V polovině loňského roku jich podle společné analýzy firem Trigema, Skanska Reality a Central Group bylo sedm tisíc, zatímco na konci letošního prvního pololetí to bylo 4650 jednotek. Počet aktivních developerských projektů se meziročně snížil o 38 procent na 246.

Pokles výstavby spolu s vysokou poptávkou podnícenou nízkými hypotékami vede ke zdražování. Ceny nových prodaných bytů v Praze na konci června vzrostly meziročně o 18,7 procenta na bezmála 66 tisíc korun za metr čtvereční. Zároveň developeři v prvním pololetí prodali 3350 bytů, což je o tři stovky více než ve stejném období loni.