Na Smíchov a Michli se vrhají další developeři

Smíchov vizualizace

Smíchov vizualizace

Osvědčené pražské lokality Smíchova a Michle lákají realitní firmy k dalším kancelářským projektům, a to i přes dál omezenou chuť firem stěhovat se do nových sídel. Vlastníci administrativních budov si totiž pronajali v minulém čtvrtletí meziročně o 11 procent kanceláří méně, a to zhruba 45 tisíc čtverečních metrů. Více než třetinu takzvaných nových pronájmů přitom tvořily jen obnovené smlouvy dosavadních nájemců.

Kombinovaný kancelářský a rezidenční projekt Na Valentince chce stavět u Anděla zatím neznámý investor, kterého zastupuje projekční kancelář Qarta Architektura. Ta nyní předložila úřadům k posouzení projekt na výstavbu dvou budov na místě brownfieldu někdejší vozovny na nároží ulic Na Valentince a Svornosti. Výstavbu více než osmi tisíc metrů kanceláří a tří desítek bytů v osmi podlažích plánuje investor zahájit už příští rok na jaře. Zatímco bytový dům má vzniknout jako zcela nová stavba, kancelářská budova si ponechá jako podnož stávající vozovnu, do které bude vložen nový objekt o sedmi podlažích.

Smíchov - současný stavSmíchov - současný stav | e15 - Anna Vackova

Lokalita Na Valentince u Anděla v současnosti

Smíchov vizualizaceSmíchov vizualizace

Plán na revitalizaci

Ještě větší kancelářský projekt chystá na Budějovické v Praze 4 realitní kancelář Opal Real, patřící vídeňským společnostem Kara Handelsgesellschaft a Eximpol Industriewarenhandelsgesellschaft. Projekt, který zatím nese název Administrativní centrum Budějovická, má podle záměru investora sestávat z jedné výškové budovy o celkem 20 metrech čtverečních podlahových ploch.

„Záměrem je přirozené a logické dotvoření urbanistické struktury blízkého okolí doplněním chybějícího rohu a vytvoření dominanty jako protiváhy nejvyššího objektu v lokalitě – centrály Erste Bank s dvaceti nadzemními podlažími,“ uvádí Opal Real v dokumentaci pro posouzení projektu z hlediska jeho dopadu na životní prostředí (EIA). Výstavbu firma plánuje na léta 2014 až 2016.

Pankrác současnostPankrác současnost | e15 - Anna Vackova

Okolí stanice metra Budějovická v současnosti

Nová Budějovická, vizualizaceNová Budějovická, vizualizace

Plán na novou zástavbu v oblasti Budějovická

Oblast Budějovické a nedalekého BB Centra patří k nejvyhledávanějším kancelářským lokalitám v metropoli. Ani tam však nemají developeři předem zajištěný úspěch. Jen pár desítek metrů od záměru firmy Opal Real se tyčí už několik let téměř dokončená a stále prázdná novostavba administrativní budovy South Point developerské firmy AMA development.