Nájmy za kanceláře ve světě rostou. Jen v Praze padají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Majitelé pražských kancelářských budov mají starosti. „Praha kvůli velkému přísunu nových kanceláří na trh vykázala pokles nájemného o 2,5 procenta,“ uvedla JLL ve své zprávě za druhé čtvrtletí.

Globální index JLL, který tvoří nejvyšší nájemné z téměř stovky hlavních světových trhů, ve stejném období naopak o 2,2 procenta vzrostl. Dokonce i v Evropě se firemní nálada zlepšila natolik, že nájemné za kanceláře neklesá. Jedinou černou ovcí je právě česká metropole.

Přibývá proto hlasů, že to developeři s výstavbou nových administrativních center v Praze přehnali. Jen letos a příští rok se podle údajů konzultantské firmy CBRE v metropoli dostaví 300 tisíc metrů kancelářských ploch. Důsledkem je mimo jiné hrozba, že podíl prázdných kanceláří vystoupá až k 16 procentům. Za bezpečnou hranici pro trh se přitom považuje patnáct procent. Současná neobsazenost činí 14,6 procenta.

„Trh s kancelářemi je velmi konkurenční a následkem jsou výhodnější nájemní podmínky pro nájemce včetně nižšího nájemného,“ sdělila šéfka kancelářského oddělení v pražské CBRE Katarina Wojtusiaková. Nejvyšší nájemné za kanceláře ve druhém čtvrtletí podle sdružení poradenských firem Prague Research Forum kleslo na 19,5 eura za metr čtvereční a měsíc. Dlouhou dobu se přitom platilo kolem 21 eur.

Nižší nájem může přilákat nové společnosti

Jenže tlak na nájemné nemusí mít jen negativa. „Zajímavé nájemní podmínky mohou přilákat nové společnosti a motivovat k případné expanzi,“ upozornila Wojtusiaková.

Příkladem je farmaceutická firma MSD, která v Praze na Smíchově vytvořila světové IT centrum. Wojtusiaková ale dodala, že realitní náklady jsou při expanzi firem do Česka jen částí z celkových zvažovaných nákladů. V dalším období bude podle konzultantů tlak na nájemné pokračovat. A to zvláště v lokalitách, kde současně vzniklo nebo vzniká více nových projektů. To je například Praha 1 nebo Karlín.

Ve světě se naopak dále očekává růst. „Trend bude letos a v roce 2015 pokračovat s tím, jak zesílí nedostatek kvalitních kancelářských prostor na hlavních světových trzích,“ uvedli poradci z JLL.

Smrt číhá v kanceláři