Národní divadlo už je zčásti bez lešení, rekonstrukce pokračuje

Národní divadlo

Národní divadlo Zdroj: profimedia.cz

Tento měsíc byla ukončena první etapa opravy fasád Národního divadla. Nyní byla zahájena druhá etapa, která zahrnuje východní stranu historické budovy. Celá oprava fasád by měla být dokončena v prosinci 2015.

V červnu byla ukončena generální oprava fasád na severní straně Národního divadla. Zde se nachází hlavní vchod do budovy, a kvůli členění stěn je zde oprava nejnáročnější. Rekonstrukci realizuje společnost OHL ŽS. Součástí oprav byla také rekonstrukce pylonů pod trigami.

Celkovou rekonstrukci už historická budova jednou zažila. Proběhla přitom poměrně nedávno v roce 1981 a trvala dva roky. Omítkové části byly omyty a přetaženy novým štukem s nátěry a tambur byl nově omítnut kompletně celý. Tuto rekonstrukci však bohužel nelze považovat ze současného hlediska za úplně povedenou. „Nové fasády se například tónováním a barvou odlišovaly od kamenné části divadla. Úkolem současné opravy fasády je proto logicky sjednotit podobu budovy a navrátit jí jednotný slohový výraz,“ říká ředitel Národního divadla Václav Pelouch.

Náročná rekonstrukce

Navrátit budově původní odstín barvy ovšem nebylo tak jednoduché. Čištění pouhým mytím a parou nestačilo a u chemického čištění bylo nebezpečí, že by na některých místech mohlo poškodit kámen. Restaurátoři tedy zvolily původní metodu omytí vodou a parou, díky které budovu zbavili starého nátěru, a chemické zákroky použili pouze na těžko dostupných místech.

Tým restaurátorů pod vedením akademického sochaře Jana Fialy se tak musel potýkat s náročnými technickými problémy, a to také proto, že první scéna po celou dobu nepřerušila provoz. Nijak výrazně nebyl omezen ani přístup kolemjdoucích v okolí divadla. Rekonstrukce musela navíc respektovat umělecké skvosty zdobící fasádu, jako například unikátní freskové malby od Josefa Tulky nebo soubor soch od Bohuslava Schnircha.