Nejen pomalé povolování staveb. Také sami developeři podsekávají nabídku bytů

Vizualizace budovy Gamma na pražském Hagiboru

Vizualizace budovy Gamma na pražském Hagiboru Zdroj: web Upvest.cz

Kdo pravidelně sleduje ceníky developerů, nevěří občas svým očím. Jeden měsíc může na webu vybírat z několika desítek bytů, další měsíc ceník téhož projektu zmizí a místo něj visí na stránkách sdělení, že „prodej bude zahájen před zahájením výstavby“. Jakmile totiž developer dosáhne bankou vyžadovaného předprodeje, byty z nabídky stáhne. Hlavním důvodem je to, že při současných turbulencích na trhu neví, za kolik nakonec projekt postaví.

„Situace je hrozně nepřehledná. Kdo si to dnes může dovolit, tak udělá předprodej, pak ho stopne a čeká, jaká bude konečná cena projektu,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Penta Real Estate Petr Palička v debatě Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

„My teď ani prodávat nechceme, nabídku stáhneme z trhu a budeme čekat, jak se situace bude vyvíjet,“ potvrdil majitel developerské firmy Trigema Marcel Soural.

Jedním z projektů, kde šly byty do nabídky a nyní jsou opět teprve ve fázi připravovaného prodeje, je Vital Kamýk od developera JRD. „Na trhu panuje velmi složitá situace, kdy ceny stavebních materiálů rostou rychlým tempem, a developeři se s ní musejí co nejlépe vypořádat. Je proto velmi důležité ohlídat si prodeje hlavně do uzavření smlouvy s generálním dodavatelem, kdy dojde k fixaci stavebních nákladů,“ vysvětluje obchodní ředitel JRD Pavel Krumpár. „Byty proto uvolňujeme do nabídky postupně, abychom mohli dobře nastavit jejich cenu,“ zdůrazňuje.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Dvě třetiny nejdou na trh

Začátkem letošního roku poslal developer Crestyl na trh budovu Gamma z rezidenční části svého projektu na Hagiboru. V současné době jsou ovšem byty, které se během pouhých pár týdnů neprodaly, už zase z nabídky stažené. Domy z předchozí fáze jsou přitom čerstvě zkolaudované a v nabídce zbývají pouze jednotky bytů. Další však developer zatím nenabízí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!