Nizozemci chystají v Ostravě nové kancelářské centrum

Vizualizace nové budovy v Ostravě

Vizualizace nové budovy v Ostravě

Skupina nizozemských investorů zastřešená společností Cere Invest připravuje v Ostravě výstavbu nové kancelářské budovy.

Nový sedmipodlažní projekt s názvem Amsterdam Office Centrum má začít vznikat v roce 2015, dokončit výstavbu chce firma o rok později. Stavitel se ale bude muset na ostravském trhu vypořádat s velkým počtem prázdných kanceláří
Nové administrativní centrum má stát nedaleko obchodního areálu Nová Karolina.

V budově s 19 tisíci metry čtverečními užitkové plochy by mohlo najít práci víc než 1500 lidí. Ovšem za předpokladu, že se jí podaří plně pronajmout. V minulém roce roku bylo podle odhadu poradenské společnosti CBRE zhruba 21 procent ostravských kanceláří prázdných. Letos se míra neobsazenosti ve městě pravděpodobně dál zvýší až na 28 procent. Pro srovnání v Praze na konci loňského roku postrádalo nájemce 12 procent administrativních ploch.

Nový projetk v Ostravě

Ostravský projekt AmsterdamOstravský projekt Amsterdam

Místo, kde bude nová budova stát

Umístění stavby v OstravěUmístění stavby v Ostravě

Množstvím neobsazených kancelářských ploch se nedala odradit ani developerská společnost CTP, která nedávno v Ostravě dokončila výstavbu kancelářského centra IQ. Stejně jako Cere Invest má i CTP nizozemské kořeny.

Cere Invest není na českém trhu nováčkem. Firma stavěla nové byty například v Praze na Barrandově nebo apartmány v „milionářské“ vísce Čeladná na Frýdecko-Místecku, aktuálně buduje 125 bytových jednotek v Olomouci. Firma připravuje rovněž stavbu víceúčelového centra Edison v centru Brna, plánuje výstavbu zhruba 270 bytů v Košicích. Celkové investiční náklady projektů Cere Invest činí 290 milionů eur, tedy asi 7,3 miliardy korun.