NKÚ prověří výdaje úřadů za nájemné. Inspiroval se vlastní zkušeností

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: E15

Nejvyšší kontrolní úřad začne ještě letos prověřovat, jak vybrané státní instituce hospodaří s nemovitostmi. Vedení NKÚ k zahájení akce inspirovalo vyjednávání samotného úřadu o nájemném ve svém pražském sídle, jehož cenu se podařilo srazit o desítky procent.

Prověrka odstartuje v listopadu a skončí v květnu příštího roku. Inspektoři vyrazí na šest ministerstev, například financí, školství nebo obrany, a také na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Cílem kontroly je zjistit, jestli kontrolované osoby využívají svůj nemovitý majetek účelně, hospodárně a efektivně - tedy zda dobře hospodaří například s příjmy z pronájmů, jaké mají naopak výdaje na nájemné, pokud některá z jejich složek sídlí v pronajatých prostorách, a zda ty pronajaté prostory využívají hospodárně a účelně,“ sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.

Úřad se podle ní bude zajímat například o to, kolik připadá metrů čtverečních na zaměstnance a za jakou cenu.

„Inspirací pro tuto kontrolu nám bylo vyjednávání o nové výši nájemného v sídle NKÚ, během nichž se nám podařilo výrazně stlačit cenu ročního nájmu. To ukazuje na velký potenciál úspor v rámci veřejných výdajů a my se chceme podívat na to, zda ho kontrolované osoby beze zbytku využívají nebo se o to alespoň pokouší,“ uvedl prezident NKÚ Miloslav Kala.

Vítkovo holešovické Tokovo

NKÚ sídlí v pronajaté budově firmy CPI realitního magnáta Radovana Vítka, kde mu letos končila nájemní smlouva. Kala v červnu podepsal novou smlouvu, podle níž nájemné kleslo až na 16,7 milionu korun ročně. Loni úřad platil přes 48 milionů korun a o rok dříve 78,1 milionu ročně.

Nájemné klesalo podle toho, do jaké míry bylo splaceno vybavení budovy. Za šest let pronájmu budovy Tokovo v pražských Holešovicích zaplatil NKÚ 450 milionů Kč. Zejména poslanci ze sněmovního kontrolního výboru kritizovali předchozí nájemné jako předražené.

Úřad hledal nové sídlo a zvažoval i možnost jeho koupě. Zájem měl o budovu zkrachovalé loterijní společnosti Sazka na Žižkově. Vláda ale letos v březnu tento nákup neschválila a zdůvodnila to hospodářskou situací.