Novou budovu ČSOB v Radlicích postaví Hochtief CZ. Využije geotermální energii

Vizualizace nové budovy ČSOB

Vizualizace nové budovy ČSOB Zdroj: CSOB

Novou budovu ČSOB v pražských Radlicích pro 1400 zaměstnanců banky postaví společnost Hochtief CZ. Budova, která se stane součástí stávajícího sídla ČSOB, by měla být hotová do tří let. Náklady na výstavbu firmy nezveřejnily. Stavba bude částečně zapuštěna do svahu a střechu opět v plném rozsahu pokryje vzrostlá zeleň. Původní a nová budova budou navzájem propojeny.

Za návrhem objektu stojí architektonické studio Chalupa architekti. Budova je navrhována pro co nejnižší potřebu energie a stavba bude usilovat o získání „nejpřísnějšího“ certifikátu LEED Platinum.

Banka využije čerpání geotermální energie z vrtů a také zemní vzduchotechnický výměník tepla, který umožní redukovat závislost na vnějších energetických zdrojích, například plynu, uvedl mluvčí Hochtiefu Michal Talián.

„Vlastní stropní deska bude využívána k akumulaci a vytápění či chlazení prostor. Počítá se i s dnes už poměrně běžnými úspornými světelnými zdroji LED a v garážích budou nabíječky pro elektromobily,“ doplnil Talián.

Celá budova bude, stejně jako stávající centrála banky, bezbariérová. Kvůli její stavbě bude z nástupiště metra Radlická vybudován nový výtah.

ČSOB chce do nového sídla přestěhovat útvary banky a dceřiné společnosti, které nyní sídlí v různých částech Prahy. Kvůli chystané výstavbě banka loni začala prodávat čtyři jiné pražské budovy.

ČSOB koupí od mateřské KBC server Patria Online