Nový fond RSJ nakoupí komerční reality za miliardy

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: RSJ

Skupina RSJ rozjíždí nový realitní fond RSJ Investment, který bude investovat do tuzemských komerčních nemovitostí až čtyři miliardy korun. Zhruba miliardu dodá z vlastních zdrojů. Mimo jiné to budou peníze burzovního obchodníka a filantropa Karla Janečka a dalších velkých akcionářů skupiny – Václava Dejčmara, Tomáše Janečka a Libora Winklera. Zbytek peněz získá fond z bank.

Pro RSJ to bude poprvé, co se do této realitní sféry pustí. Zatím investovala jen do středních a menších developerských projektů. „Problém je, že peníze uložené u bank nebo ve státních dluhopisech v současnosti prakticky nevynášejí. Proto jsme k developmentu potřebovali ještě něco dalšího,“ vysvětluje ředitel RSJ Private Equity Lukáš Musil.

Akvizičním cílem fondu budou například kancelářské budovy se stabilními nájemci a dobrou obsazeností. Lovit bude fond také na nejprestižnějších nákupních třídách typu pražské ulice Na Příkopě nebo Pařížské, bránit se nebude ani hotelům. „Zaměřovat se budeme na výnosové nemovitosti se silným cash flow, zatím hlavně v Praze,“ upřesňuje Musil. „Zpravidla půjde o investice od deseti milionů eur výše.“

U každé z nemovitostí fond počítá, že čtvrtinu investice pokryje ze svého a zbytek bude úvěr. Roční návratnost vlastního kapitálu fondu by se měla pohybovat kolem osmi procent. Strategií fondu přitom podle Musila bude koupit a dlouhodobě držet. „Nemáme ani exitový horizont. Klidně to může být osm, deset i více let. Zatím totiž nemáme problém s likviditou.“

Musil připouští, že fond se chystá pustit i do velmi agresivních transakcí. „To znamená, že se můžeme bavit o počátečním výnosu z kupovaného aktiva kolem pěti procent. Nehodláme ovšem nikoho cenově přebíjet.“

Fond RSJ startuje investice do zemědělství
Nový fond RSJ Land se chce výrazněji etablovat na zemědělském trhu. Proto byznysmen Karel Janeček se svými společníky prostřednictvím fondu chystá investice. K dispozice je ve fondu zatím čtvrt miliardy korun. Půdu a získané farmy bude mít za běžných tržních podmínek pronajatý další nově zřízený fond nazvaný RSJ Agro. „Zatím se soustředíme hlavně na úrodné Polabí. Tedy nejbonitnější půdu v České republice,“ uvedl ředitel fondu Lukáš Musil. Většinu půdy má už Janečkův půdní fond nakoupenou z dřívějška.
Roční výnos z polností by se měl podle propočtů pohybovat kolem pěti procent. Na rozdíl od jiných investorů do zemědělské půdy nesází fond jen na růst kapitálové hodnoty, ale také na možnost zvyšování stávajících nájmů.
„Máme k celé této sféře blízko a v rámci naší struktury jsou akcionáři, kteří k farmaření tíhnou. Chceme jít cestou menších farem zaměřených na produkci kvalitních potravin, částečně určitě v biokvalitě,“ dodal k projektu Musil. Fond RSJ Land nyní kromě pronájmů hodlá pokračovat v dalších v nákupech půdy, které by mu pomohly scelit již vlastněné zemědělské pozemky.
Nově založené fondy okolo skupiny RSJ Private Equity jsou určené pro kvalifikované investory. To znamená, že nejmenší částka vložená do fondů je 125 tisíc eur.

Janečkův fond dá do realit další půl miliardy